Societat 30/04/2012

La Fiscalia recorda a Interior que no pot publicar imatges de menors a la web per delatar violents

L'òrgan judicial envia un requeriment a la conselleria després que es veiés obligada a retirar la fotografia d'un menor

Efe
2 min

BarcelonaLa Fiscalia ha advertit al departament d'Interior de la Generalitat que no publiqui imatges de menors d'edat al web de delacions que va activar la setmana passada per identificar sospitosos d'actes de violència al carrer en la vaga general del passat 29 de març.

Segons fonts judicials, en un requeriment dirigit al departament d'Interior, la Fiscalia de Menors ha recordat que la llei prohibeix expressament la difusió d'imatges de menors quan aquesta exhibició pública impliqui una intromissió il·legítima en la seva intimitat, honra o reputació o sigui contrària als seus interessos.

De fet, la llei estableix que, en aquests casos, la Fiscalia ha d'instar de manera immediata les mesures cautelars que cregui oportunes per defensar el menor i sol·licitar les indemnitzacions que corresponguin pels perjudicis causats.

La Fiscalia de Menors de Catalunya resta a l'espera d'un informe del departament d'Interior que expliqui els criteris que s'han utilitzat per determinar l'edat dels joves en les imatges de la web de delacions.

Per descartar la inclusió de menors d'edat, els Mossos d'Esquadra asseguren que s'han basat en anàlisis antropomètriques de les fotografies de què disposaven i que, en el cas que hagin difós la imatge d'algun menor, assumiran les conseqüències que se'n derivin.

Això no obstant, dijous passat, dos dies després de l'activació de la web, el departament d'Interior ja es va veure obligat a retirar la imatge d'un dels sospitosos per tractar-se d'un menor d'edat, que va acudir amb els seus pares a una comissaria per identificar-se com un dels sospitosos exhibits i demanar la retirada de la seva fotografia.

Una vegada que els Mossos van identificar aquest menor, que en la web apareixia sota l'epígraf "persona 39", es va posar el seu cas en coneixement de la Fiscalia de Menors per a la seva possible imputació per actes de violència al carrer en el 29-M.

A més, segons fonts judicials, en la web figura almenys un altre menor d'edat, els pares del qual estudien emprendre accions legals per la difusió de la imatge del seu fill a la xarxa.

Divendres passat, dia 27, Jutges per la Democràcia va demanar que les institucions a les quals correspon la protecció de la imatge del menor, com la Fiscalia de Menors, l'Agència de Protecció de Dades o els seus mateixos representants legals, intervinguin per impedir la difusió de fotografies de persones no adultes.

stats