La Fiscalia reclama 81 anys de presó per a l'estudiant que va apunyalar cinc veïns de Lleida

L'acusació pública argumenta que el jove va actuar per motius xenòfobs

La Fiscalia de Lleida reclama 81 anys de presó per a Alejandro R., l'estudiant de medicina natural de Logronyo que va apunyalar cinc persones a Lleida el setembre del 2014, al mig del carrer i segons sembla per motius xenòfobs.

En l'escrit de qualificació, el fiscal, segons l'agència Efe, acusa l'anomenat "apunyalador neonazi" d'intent d'assassinat agreujat -reclama 14 anys per cada intent-, lesions agreujades -5 anys més- i incendi -pel qual demana 6 anys de presó.

Vincles amb l'extrema dreta

Segons la Fiscalia, abans de l'apunyalament el jove havia fundat a Logronyo una entitat anomenada Nueva Época, "vinculada ideològicament amb l'extrema dreta i amb un ideari nacionalsocialista i un clar discurs identitari", segons el fiscal. A la seva localitat natal també li consten antecedents per un intent d'assassinat per motius xenòfobs fa dos anys.

En l'escrit, el fiscal explica que després d'anar a viure a Lleida per estudiar medicina l'acusat va llogar un pis i va acabar pintant a les parets simbologia neonazi i frases amenaçadores, com ara "'Demà et clavo el meu matxet" o "Oloro sang humana".

Un pla premeditat

La Fiscalia sospita que l'estudiant va planejar els apunyalaments. Explica que "l'acusat, amb la intenció de portar a la pràctica el seu ideari moral i polític, va decidir atemptar contra la vida de ciutadans estrangers ideant un pla que va executar el 22 de setembre del 2014".

Va comprar una garrafa de gasoil en una benzinera de la ciutat, va anar al seu pis d'estudiant i el va incendiar. Després va agafar un matxet i un ganivet de cuina, va sortir al carrer i va atacar cinc persones que es va anar trobant en el seu periple.

La primera víctima va ser un home peruà que va rebre dues ferides a l'esquena. Després va atacar una dona algeriana, a la qual va apunyalar dues vegades per darrere, un home de Lleida a qui va ferir a l'abdomen i un ciutadà d'origen xinès a qui van haver d'operar de diverses ferides en el tòrax. Finalment, l'acusat va apunyalar un home d'origen pakistanès que estava assegut en un banc al costat de l'estació de tren.

El noi va fugir a Balaguer (Noguera), però l'endemà va tornar a casa a canviar-se de roba i es va entregar a la Guàrdia Urbana, moment en què va confessar els apunyalaments. Ara l'Audiència haurà de fixar data per al judici, que podria celebrar-se després de Nadal. Tot apunta que la defensa al·legarà que l'acusat pateix un trastorn mental