SOCIETAT
Societat 09/07/2012

Flix exigeix començar les obres de descontaminació de l'embassament un cop acabin els treballs previs a la tardor

Diputats del PSC, ICV i ERC reclamen el suport del Govern al projecte i subratllen que no és necessari esperar a la finalització del pla de restitució per extreure els llots

Acn
4 min
Visita dels diputats i autoritats locals a les obres de descontaminació del pantà de Flix

FlixLa incertesa sobre els terminis i l'execució de la descontaminació de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre) continuen preocupant l'Ajuntament i els partits de l'oposició al Parlament. L'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, ha exigit als governs espanyol i català que compleixin el calendari previst i iniciïn l'extracció dels llots tòxics un cop finalitzin els treballs previs a la tardor. En una visita a les obres, Mur i diputats del PSC, ICV i ERC han subratllat que, amb els plans d'emergència riu avall aprovats, no és necessari esperar que es completi el pla de restitució. Adverteixen que es poden perdre fons europeus a més de l'oportunitat de netejar el riu i impulsar l'economia.

Després de finalitzar el tancament amb palplanxa de la zona on es troben els llots al pantà fa unes tres setmanes, la UTE formada per FCC Construcción i FCC Ámbito, que s'encarrega de les obres, treballa per enllestir la planta de tractament dels fangs i condicionar l'abocador del Racó de la Pubilla. Segons l'alcalde, aquestes actuacions prèvies, que suposen una inversió d'uns 100 dels 165 milions d'euros en total –un 85% cofinançats per la Unió Europea i la resta per part de l'Estat–, quedaran enllestides entre finals de setembre i principis d'octubre.

"Preocupa al municipi, a les Terres de l'Ebre i al país que quan estiguin acabats aquests treballs continuïn amb l'extracció dels llots de l'embassament", ha subratllat Mur, durant la visita a les obres acompanyat dels diputats Xavier Sabaté (PSC), Núria Ventura (PSC), Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Marc Sanglas (ERC) aquest dilluns al matí.

L'alcalde assegura haver detectat "un mínim risc" respecte al compliment real d'aquest calendari per part del Govern i del ministeri de Medi Ambient arran de les últimes reunions mantingudes i declaracions públiques sobre el tema. "Ens preocupen els rumors. Quan et presenten interrogants sobre una cosa clara que havíem de tenir coll avall no podem córrer el risc. És una actuació pionera, amb molts ulls posats a sobre nostre i ens hi juguem el futur de l'Ebre a Catalunya. O es fa ara o mai", ha sentenciat.

En aquest escenari, ha reclamat a les dues administracions un compromís inequívoc per executar les obres de forma imminent. "És la inversió ambiental més important al sud d'Europa des d'Aznalcóllar (Huelva, Andalusia). No tindria sentit que l'objecte principal del projecte, que és netejar l'embassament i deixar net l'Ebre català, tingués una dilació o suspensió. Ens preocupa perquè es finança amb fons europeus, estem sotmesos a un calendari i no ens podem permetre cap retard més, després dels dos anys que ja portem", ha argumentat.

Les insistents demandes dels alcaldes de CiU a la Ribera d'Ebre, que reclamen al Govern no iniciar les obres d'extracció fins que estiguin finalitzades les obres del pla de restitució –dissenyat per l'anterior govern socialista conjuntament amb el projecte de l'embassament per millorar els abastaments d'aigua dels municipis del territori emparat en la llei d'aigües–, han enterbolit l'ambient.

Confusió contagiosa

"Aquí hi ha hagut una confusió amb efecte de contagi. Es confon el pla de restitució amb els plans d'emergència, que són dues coses diferents", ha indicat Mur. Segons ha apuntat, les actuacions del pla de restitució –captacions, abastaments o dipòsits– són independents de les previstes i aprovades "definitivament" en els plans d'emergència, les mesures que caldria adoptar en el cas que es produís un accident en l'extracció dels llots. "El pla de restitució s'ha de fer, però no ha de condicionar l'extracció dels fangs perquè llavors s'hauria de parar dos anys l'obra i Flix, el territori i Catalunya no s'ho poden permetre", ha reblat, tot recordant que els retards en les obres que reclamen els alcaldes s'han d'atribuir a la crisi de l'Agència Catalana de l'Aigua –que ha d'assumir una part del pla de restitució.

Per intentar "esvair" els dubtes sobre el calendari i la voluntat real dels governs tant català com espanyol, Mur els ha instat i convidat formalment a visitar les actuacions en marxa del projecte a Flix perquè "rebin explicacions de primera mà" i coneguin la transcendència ambiental i econòmica de l'actuació. Aquest dilluns han estat els diputats dels grups que formaven l'anterior govern tripartit els que han visitat les instal·lacions, en una visita en què no s'ha permès l'accés als mitjans de comunicació.

"És increïble que cap representant del Govern hagi vingut a veure una obra capdavantera al món", ha lamentat el diputat del PSC, Xavier Sabaté, tot ressaltant les oportunitats econòmiques que poden generar instal·lacions com la planta de tractament de residus, que podria ser utilitzada per tractar residus d'altres punts del món, ha assegurat. "El Govern hauria de fer de comercial. És una planta única. Això no es pot deixar paralitzat, es degradaria la planta, l'aïllament del riu, i deixaria l'abocador en una precarietat que no podem permetre. A més, es perdrien fons europeus", ha indicat. Els socialistes presentaran una moció al ple del Parlament per instar el Govern a avançar activament en l'execució del projecte.

Des d'ICV, la diputada Hortènsia Grau considera que seria "un escàndol" si les obres es paralitzessin. Prenent l'argument de l'alcalde, la diputada ha retret als alcaldes de CiU la "confusió" entre el pla de restitució i els plans d'emergència: "estan garantits i aprovats des del passat mandat amb el Procicat".

Baralles de campanar

"Apel·lo els alcaldes a deixar de banda baralles de campanar i que tots siguin prou generosos, que per una obra seva no poden hipotecar una obra necessària per a Catalunya", ha reptat. Grau, d'altra banda, ha lamentat que si s'hagués tractat d'una obra "al costat de Barcelona" no hauria estat qüestionada. "El Govern no té sensibilitat ambiental", ha retret, tot recordant que el conseller de Territori i Sostenibilitat va expressar la setmana passada la seva preferència per sepultar els residus.

Per últim, el diputat d'ERC, Marc Sanglas, ha donat suport al consistori en les seves reclamacions i ha instat el Govern a facilitar el camí perquè es puguin executar de forma immediata les obres. "Anirem enrere si la Generalitat no s'hi implica, enviarem una carta al conseller Recoder convidant-lo a visitar les obres", ha dit Sanglas. Els republicans, que han anunciat que donaran suport a la moció socialista al Parlament i "pressionaran" el Govern, han desvinculat també el projecte del pla de restitució i han recordat que la paralització podria perjudicar les tasques fetes durant els últims dos anys.

stats