En breu
Societat 10/07/2012

Flix pressiona perquè no es demori més la neteja del pantà

2 min

Queixa pel retard de les obres

Vot particular de l'Ajuntament de Flix en el projecte de descontaminació del pantà de la Ribera d'Ebre. El consistori es va desmarcar ahir de la postura que mantenen la majoria dels ajuntaments de les Terres de l'Ebre i que comparteix el departament de Territori i Sostenibilitat, que estan d'acord que no es poden començar a extreure els llots tòxics acumulats a l'embassament de Flix fins que no s'acabin tots els pous d'emergència planificats per garantir el subministrament d'aigua en cas que l'operació provoqués un episodi de contaminació al tram final del riu Ebre. L'alcalde de Flix, Marc Mur (PSC), va advertir que "els retards en la construcció d'aquests pous no han d'endarrerir més un projecte que ja acumula molts ajornaments". Mur adverteix que "no es pot córrer el risc que es perdin els fons estatals i europeus assignats a la descontaminació del pantà".

Suport dels grups d'esquerra

Tot i estar d'acord en la necessitat de construir aquesta xarxa de pous d'emergència, l'Ajuntament de Flix ja havia advertit que el retard que anava acumulant la seva construcció no podia dilatar l'extracció dels residus. Per això ara, poques setmanes abans que acabin els treballs previs perquè es puguin extreure els llots tòxics, han decidit enfortir la seva postura. El pas endavant de l'Ajuntament de Flix té el suport dels grups parlamentaris del PSC, ERC i ICV, escenificat ahir amb la visita a la població de diversos diputats. Les tres forces elaboren una moció que es presentarà a la cambra catalana que instarà el Govern a no obstaculitzar el començament de l'extracció dels residus un cop estiguin enllestits els treballs previs, una situació prevista per al setembre.

El Govern defensa acabar els pous

Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat confirmaven ahir que la Generalitat defensa encara acabar els pous abans que comenci l'extracció dels llots. En total hi ha 44 projectes constructius per a aquests pous, dels quals 24 estan tramitats i 20 no, sense un calendari concret d'execució. Des de l'Ajuntament de Flix asseguren que "si comencessin demà, trigarien un mínim de dos anys a executar-se, el mateix temps que es preveu que costarà l'eliminació dels residus del riu".

stats