Foment promet bitllets d'AVE més barats a partir del gener

La ministra Ana Pastor anuncia que presentarà un nou model de tarifes per ser més "competitius"

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat aquest dijous que el govern espanyol "ajustarà" els preus dels bitllets de l'AVE perquè actualment són "molt cars", i ha avançat que aquest gener presentarà un nou model de tarifes per "intentar ser competitius".

"L'AVE és ràpid i eficaç, però hi ha moltes persones que no l'han utilitzat mai perquè encara és molt car", ha afirmat Pastor en declaracions a 'Los desayunos' de TVE.

La ministra ha defensat les inversions milionàries per a la construcció de les línies d'AVE, i ha assegurat que actualment és el segment del sector ferroviari que més bons resultats dóna. També ha dit que l'alta velocitat arribarà a totes les ciutats, "però de forma austera i sense estacions faraòniques".

Foment revisarà les línies considerades "d'interès públic", perquè s'ha observat que hi ha més de 175 estacions o baixadors on no hi puja cap passatger, o només un. N'hi ha un centenar que només les utilitzen una mitjana de cinc persones al dia, i algunes més en les quals hi puja un usuari a l'any.

En alguns d'aquests casos, el passatger paga per bitllet 4,5 euros i l'Estat, entre 80 i 120, ha subratllat Pastor, que ha assegurat que encara que es revisin certes línies el govern espanyol garantirà la mobilitat de tots els espanyols i aportarà alternatives als viatgers afectats pel tancament d'estacions o canvis d'horaris.

La ministra ha detallat que el tram d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres s'obrirà al gener, i que l'AVE arribarà a Alacant "abans de les fogueres de Sant Joan" (24 de juny).

A més, durant el primer semestre del 2013 França i Espanya homologaran, recíprocament, els seus ferrocarrils perquè el 2013 puguin circular trens AVE entre Madrid i França "sense autorització de cap tipus", un moment que, quan arribi, la ministra ha qualificat d'"històric".