Societat 12/04/2014

El Fòrum Social Català impulsa una ILP per exigir una nova llei educativa a Catalunya

Pretén acabar amb els concerts escolars i fer efectiu, real i universal el dret a l'educació, des de la llar d'infants fins a la universitat

Acn
1 min
Més de 60.000 alumnes de 4t d’ESO, com aquests de l’Institut Narcís Monturiol, van fer la prova. Els 500 que s’hi van negar com a protesta l’hauran de fer per graduar-se.

BarcelonaBarcelona acull aquest cap de setmana la quarta edició del Fòrum Social Català (FSCat), una trobada que es fa cada dos anys i que aplega uns 120 col·lectius, entitats i moviments socials. En aquesta edició, ha apostat per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per aconseguir una nova llei educativa catalana que acabi amb els concerts escolars i que faci efectiu, real i universal el dret a l'educació, des de la llar d'infants a la universitat. Aquesta proposta s'ha presentat aquest dissabte a la tarda a la Universitat de Barcelona (UB). La ILP també vol "recuperar la gestió democràtica dels centres educatius", que segons el sindicat USTEC-STECs "ha arrabassat la LEC i la Lomce".

La ILP vol acabar amb els concerts escolars, amb la participació d'empreses privades al sistema educatiu públic i amb la privatització de la gestió de centres educatius públics. Una mesura que s'hauria d'aplicar progressivament, segons ha explicat a l'ACN Ramon Font, membre de l'Assemblea Groga, una de les promotores de la ILP. "Es demana que els concerts vagin passant a públics o que es vagin retirant gradualment", ha especificat Font, que ha dit que la iniciativa aposta per la "universalitat de l'educació, la gratuïtat i les beques salaris" pels universitaris.

A més a més, la ILP per una nova llei educativa vol establir el català "com a llengua vehicular de tot el sistema educatiu". També proposarà una llei que avaluï el sistema educatiu, "perquè serveixi per a la millora dels centres i dels estudiants, per reconèixer el seu treball i avançar en la seva formació".

stats