Societat 28/03/2011

Fòssils, algues i esquelets Fan reviure l'edifici Fòrum

S.s.
2 min
Fòssils, algues i esquelets Fan reviure l'edifici Fòrum

Barcelona.Fòssils d'éssers vius, esquelets d'animals prehistòrics, mamífers dissecats, algues marines i fins i tot una col·lecció de bolets de Catalunya ompliran les sales fins ara buides d'un edifici que semblava destinat a l'ostracisme. El que va ser la joia arquitectònica del Fòrum Universal de les Cultures, inaugurat el 2004 per acollir les conferències i exposicions més importants d'aquest esdeveniment, havia quedat buit des de llavors i sense una utilitat concreta. La construcció va costar llavors 72 milions d'euros i no va estar lliure de polèmiques. En ple Fòrum, l'agost del 2004, uns despreniments de la capa ignífuga que recobria els sostres interns de l'edifici va obligar a tancar-lo durant uns dies. Les presses en l'edificació havien deixat pendents alguns acabats.

12 milions per a l'adequació

Un cop finalitzat el Fòrum de les Cultures, no es va saber com utilitzar l'edifici, fins que el 2007, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament va proposar instal·lar-hi la nova seu del Museu de les Ciències Naturals. Es van posar en marxa llavors els treballs arquitectònics d'adequació i el procés museogràfic intern, que han suposat una inversió total de 12 milions d'euros. "Ho hem fet en un temps rècord i ajustats al pressupost", va destacar ahir la directora del Museu Blau, Anna Homedes.

El treball s'ha encarregat al mateix equip d'arquitectes que l'havia construït, liderat pels suïssos Jacques Herzog i Pierre de Meuron. L'arquitecte associat d'Herzog&deMeuron Ascan Mergenthaler s'alegrava ahir perquè aquest edifici "tan emblemàtic i especial" per al seu bufet, "que havia estat sempre buit" des del 2004, "per fi tindrà vida i s'omplirà de gent, de famílies i d'escoles".

"El nom és molt millor"

"No només s'ha trobat un ús apropiat per a l'edifici, sinó que creiem que el contingut és perfecte", va afegir Mergenthaler, que va destacar la influència que va tenir en el seu disseny el fet que fos "tan a prop del mar". Per això mateix, Mergenthaler va considerar també una gran millora el canvi de nom: "Ens agrada molt més el nom que té ara, el Museu Blau, que el d'edifici Fòrum".

stats