SALUT
Societat 15/04/2012

Fracàs de la venda de fàrmacs en monodosi

En el primer aniversari de la mesura, tant farmacèutics com metges reconeixen que no es recepten monodosis d'ibuprofèn i paracetamol. Denuncien que el sistema no és "lògic"

Acn
2 min
La planta de Fedefarma a Gavà. ACN

BarcelonaEl 13 d'abril del 2011 es van començar a comercialitzar els primers medicaments en monodosi. La llavors ministra de Sanitat, Leire Pajín, va impulsar aquesta novetat amb l'objectiu d'aconseguir estalviar 300 MEUR, segons va dir, i racionalitzar l'ús dels medicaments, tenint en compte que Espanya és un dels països més medicats del món.

Des del Col·legi de Farmacèutics, Pla ha criticat aquestes paraules i la "lleugeresa" amb la qual es va parlar llavors del tema. Un any després ha assegurat que han pogut constatar que el sistema de venda d'unidosis de paracetamol i ibuprofèn, els dos medicaments escollits pel govern de llavors, "no existeix". Pla ha recordat que el Col·legi ja va alertar que "era una mesura que no tindria cap mena d'incidència" i l'ha considerat "demagògica".

Des del Col·legi de Metges també han assegurat que a la pràctica el sistema de monodosis d'ibuprofèn i paracetamol no s'ha posat en marxa.

Tractaments ajustats

El vicepresident ha defensat que actualment la "immensa majoria" dels tractaments ja estan "raonablement ajustats" a les necessitats de metges i pacients, i s'ha mostrat partidari que si es detecten alguns fàrmacs en què això no passa "s'impulsi que els envasos de la indústria s'ajustin a aquestes necessitats".

En aquest sentit, ha assegurat que els farmacèutics sempre han defensat "la utilització ajustada i racional" dels medicaments, però ha afegit: "En cap cas el model que es proposava ens semblava lògic, i el temps posa a les coses al seu lloc".

Debat més enllà dels interessos de partit

Davant de projectes com aquest i el seu consegüent fracàs, Pla ha assegurat que fins ara la classe política "no acaba d'aprofundir sobre els problemes reals del sistema sanitari i moltes vegades opta per la via fàcil".

El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics ha recordat que el país viu una situació "molt greu", per la qual cosa ha reclamat al govern de torn "que assumeixi la problemàtica amb responsabilitat i amb visió una miqueta més enllà de batalles partidistes". "Això els professionals sanitaris els últims anys ho hem trobat a faltar", ha asseverat.

stats