SALUT
Societat 24/12/2011

França aconsella treure 30.000 implants mamaris

El govern espanyol ha encarregat un estudi urgent per saber quantes dones porten pròtesis mamàries defectuoses, però no hi veu relació amb el càncer. França recomana extreure-les per precaució.

àlex Vicente / Lara Bonilla
2 min
RETIRADA PER PRECAUCIÓ 
 Les pròtesis mamàries de la marca PIP tenen més risc  de trencar-se, però no hi ha proves que les relacionin  amb el càncer.

PARÍS / BARCELONALa inquietud per les pròtesis mamàries defectuoses de la marca francesa Poly Implant Prothèse (PIP) s'ha estès per Europa. Tot i que a l'Estat ja es van retirar del mercat fa més d'un any perquè tenien més risc de trencar-se que d'altres, ara el ministeri de Sanitat, pressionat per l'abast mediàtic del tema, ha encarregat un estudi "urgent" sobre aquestes pròtesis de silicona i ahir va promoure una reunió europea. França ha recomanat "a títol preventiu i sense caràcter d'urgència" que s'extreguin les pròtesis mamàries PIP, sospitoses d'haver provocat vuit casos de càncer. Les autoritats mèdiques no han demostrat encara que hi hagi una relació de causa i efecte, però s'ha optat per la prevenció. Espanya, com la resta de països comunitaris, va decidir no variar les seves recomanacions: anar al metge a fer-se un control i retirar els implants només si se sospita que s'han trencat, ja que considera que "no hi ha dades objectivables" que els relacionin amb el càncer. "No està demostrada la correlació entre pròtesi i càncer ni amb aquesta marca ni amb cap altra", diu Francesca Fullana, cap clínic de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

França cobreix les despeses

Es calcula que 30.000 franceses -i 300.000 dones al món- porten implants defectuosos que contenen silicona industrial i que són un risc si es trenquen. A l'Estat ja es va recomanar a les afectades -450 a Catalunya- que anessin al metge per revisar els implants i ara els cirurgians demanen "que no hi hagi psicosi". "Aquestes dones no porten una bomba de rellotgeria a sobre", diu Carles Liébana, president de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica.

A França, la Seguretat Social cobrirà els costos de l'operació, les proves i la implantació d'una nova pròtesi quan la pacient hagi patit un càncer de mama. Si és una operació estètica, com és el cas de la majoria, la pacient haurà de pagar la pròtesi. El cost serà de 60 milions d'euros. És una mesura sense precedents que s'explica per la commoció que ha generat a França i que va començar amb la denúncia de l'entorn d'una pacient de Marsella que va morir per un limfoma a conseqüència, es creu, d'un d'aquests implants.

stats