PROTECCIÓ DEL MENOR
Societat 06/03/2012

França es mobilitza contra les nenes Lolita

àlex Vicente
2 min
'MISS' INFANTIL   França planteja prohibir els concursos de miss per a  adolescents.

PARÍSEl govern francès va iniciar ahir una envestida contra la "hipersexualització" dels infants, que un informe encarregat pel ministeri de Solidaritat qualifica de "fenomen cada vegada més present". La senadora Chantal Jouanno, jove exministra de Medi Ambient i d'Esports, pròxima a Sarkozy i al primer ministre, François Fillon, va lliurar ahir un estudi que detecta "una sexualització de les expressions, postures i codis de vestuari dels menors de 12 anys", que considera "massa precoços".

L'informe proposa diferents mesures per frenar aquesta tendència, com ara prohibir els concursos de miss infantils. "L'ètica ens convida a ser radicals", va admetre la ministra de Solidaritat, Roselyne Bachelot, que hauria d'inspirar-se en mesures aplicables només en cas que la dreta guanyi les presidencials.

L'informe també proposa proscriure per llei que les joves menors de 16 anys puguin convertir-se en la imatge d'una marca, com passa freqüentment en els últims temps: és el cas d'actrius com Elle Fanning o Hailee Steinfeld. Per la senadora, aquest tipus de derives vehiculen "l'estereotip de la dona passiva" i, fins i tot, arriben a provocar "desperfectes psicològics irreversibles en el 80% dels casos".

L'estudi també exposa que caldria obligar les marques de prêt-à-porter a no crear roba interior "de colors i materials inadequats" per a les nenes, així com la creació d'una pàgina web on es puguin denunciar les empreses que no respectin una eventual llei. A més, Jouanno es mostra favorable a fer cursos als pares per sensibilitzar-los i a "harmonitzar els reglaments interiors [dels centres educatius] per adaptar-los a roba de caràcter respectable". Això obriria la porta a instaurar l'uniforme, prohibit des de fa dècades a l'escola pública francesa.

Jouanno va dir que estava preocupada per "una onada d'hipersexualització" que encara no s'ha implantat "massivament" a França i que va assenyalar que era "procedent del món anglosaxó". Amb tot, l'autora de l'informe va assegurar que "els pares estan legítimament inquiets", pel fet que aquesta sexualitat prematura contribueix a "desenvolupar conductes de risc", com ara l'anorèxia prepúber. L'origen de l'informe és la publicació d'una sèrie de fotografies d'una nena de 10 anys altament sexualitzada a l'edició francesa de la revista Vogue . Les imatges, en què apareixia en postures suggestives, van crear la polèmica tant a França com als Estats Units. Des d'aleshores l'executiu estudiava com combatre el fenomen, amplificat per altres escàndols, com els provocats per una exposició a Bordeus que contenia imatges de menors amb una forta càrrega sexual i per una retrospectiva del fotògraf Larry Clark, que retrata adolescents nus.

"Es disfressa les nenes de llaminadures sexuals en una cursa per l'aparença, la bellesa, la seducció i el culte del jo", va denunciar ahir l'exministra. Per a Jouanno, els nens d'avui constitueixen la seva identitat a partir d'"una regressió en el model d'igualtat" entre home i dona. "Els estereotips s'han infiltrat als videoclips, les joguines i la televisió", va concloure.

stats