DEBAT POLÈMIC

França rectifica i permetrà als homosexuals ser donants de sang

El govern francès ho anuncia el mateix dia que la justícia europea avala la seva llei del 1983

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va fer pública ahir una polèmica sentència que denota la fina línia que separa la discriminació de la legalitat. El tribunal d’Estrasburg dictamina que un home pot ser exclòs permanentment de la donació de sang si ha mantingut relacions íntimes amb una persona del mateix sexe. La decisió està condicionada al fet que es demostri que la persona està exposada a un risc elevat de contraure malalties infeccioses greus, com el virus del VIH, i si no existeixen tècniques de detecció precises per garantir un alt nivell de protecció per als receptors. Aquesta sentència és fruit de la denúncia, fa sis anys, d’un ciutadà francès, que va ser rebutjat com a donant de sang per haver mantingut relacions íntimes amb una persona del mateix sexe.

Curiosament, tot i tenir l’aval de la justícia europea, França va anunciar ahir que canviarà la legislació actual perquè els homosexuals puguin tornar a donar sang. Poc després de la decisió la ministra de Sanitat francesa, Marisol Touraine, va anunciar que es reunirà amb un grup d’experts a finals del mes de maig per tirar endavant una nova llei i suprimir l’actual, vigent des del 1983 i que prohibeix als homosexuals masculins donar sang pel risc de contraure malalties de transmissió sexual com la sida. L’objectiu de la ministra és que els gais puguin ser donants a partir dels dotze mesos després d’haver tingut relacions sexuals de risc, una mesura que ja s’aplica al Regne Unit.

Evitar la discriminació

“L’exclusió de donar sang no es pot fer sota la base de l’orientació sexual, sinó per les pràctiques de risc”, va dir Touraine, que també plantejarà canvis en el vocabulari utilitzat als qüestionaris previs als quals són sotmesos els donants. L’objectiu del canvi, una mesura que sí que preveia la sentència de Luxemburg, és que les preguntes només facin referència a les relacions sexuals de risc i no a l’orientació sexual del donant, tal com passa actualment. “Els qüestionaris que es fan ara poden provocar que els homosexuals se sentin discriminats segons la seva orientació sexual, cosa que és inacceptable”, va dir Touraine en un comunicat. La ministra de Sanitat també va dir, però, que “s’ha de garantir la seguretat de tots els que reben una transfusió de sang”. El tribunal de Luxemburg va avalar la decisió de prohibir donar sang als homosexuals perquè el contagi del VIH entre aquest col·lectiu és un 200 per cent superior al d’heterosexuals.

Detectar el VIH

La justícia europea admet que la decisió pot ser discriminatòria per raons d’orientació sexual, per la qual cosa demana al tribunal francès que verifiqui si les proves de detecció del VIH segueixen els procediments científics i tècnics més recents. D’aquesta manera, a la pràctica cada tribunal nacional haurà de decidir si la sanitat del país utilitza les tècniques de detecció adequades per mantenir la seguretat als receptors de sang. Així mateix, obre la possibilitat d’incloure un qüestionari i una entrevista personal a càrrec de professionals sanitaris per identificar amb precisió conductes sexuals de risc abans de descartar de manera permanent tots els homes només per la seva orientació.

Permetre als homosexuals donar sang seria el pas definitiu del govern francès d’un procés que es va iniciar fa unes setmanes, després que l’Assemblea Nacional aprovés una esmena dins el marc de la nova llei de salut en què es prohibeix l’impediment de donar sang a una persona segons la seva orientació sexual. De fet, el president francès, François Hollande, ja va prometre restablir la donació de sang als homosexuals masculins durant la campanya electoral del 2012.

Més continguts de