Societat 18/08/2011

Fraternitat de Baix s'imposa als grans a les Festes de Gràcia

El carrer Verdi ha perdut l'hegemonia a les Festes de Gràcia. El jurat del concurs de carrers guarnits va decretar ahir un podi de sorpreses presidit per Fraternitat de Baix i el seu Peter Pan.

Marcos Freijo
3 min
Festa al país de mai més Els veïns del carrer Fraternitat de Baix celebraven ahir que el seu guarniment ambientat al País de Mai Més de Peter Pan els havia servit per aconseguir el primer premi en el concurs de carrers guarnits.

Barcelona.Any de sorpreses i de les de veritat al concurs de carrers i places guarnits de Gràcia, on cap dels habituals i, a priori , favorits no ha aconseguit aixecar els premis grossos i han cedit el protagonisme a carrers de la part baixa del barri. El més destacat, Fraternitat de Baix, que amb la recreació del País de Mai Més de Peter Pan va aconseguir ahir la primera posició, on tradicionalment se situa Verdi, que aquest any ha caigut al sisè lloc. Els veïns de Fraternitat de Baix, extasiats, no donaven crèdit a la gesta. Fins ahir mai no havien assolit una fita tan alta.

El podi, a més, el van completar més cares noves, com ara el carrer Berga -convertit en un galliner-, que fins ara no havia aconseguit una posició millor que la setena i que l'any passat, sense anar més lluny, es va classificar en la penúltima posició. I encara més sorpreses en el bronze. El carrer Mozart, que aquest any s'ha renovat de dalt a baix perquè molts dels membres de la comissió de festes s'han traslladat al carrer Joan Blanques de Baix de Tot, va aconseguir el tercer premi amb el seu guarnit homenatge al compositor que dóna nom al carrer. Gran recompensa, doncs, per a l'irlandès Steve Fardi, que aquest any debutava al capdavant de la nova comissió de festes per evitar que Mozart perdés la tradició.

Els aplaudiments que es van imposar a la plaça en el moment d'anunciar el sisè premi auguraven que alguna cosa gran estava a punt de passar. La majoria dels assistents van celebrar com una victòria la caiguda del gegant, el sisè premi del carrer Verdi, que vestit de fons marí i presidit per grans sirenes tornava a postular-se com a candidat clar a la victòria. Hauria estat la tercera consecutiva. Las confirmació que el jurat havia preferit premiar l'esforç d'altres carrers va engegar una jornada de sorpreses, que arribaria al seus màxims amb els tres primers premis per definir i havent aconseguit trencar les travesses dels més veterans.

Ja a primera hora del matí, el president de la comissió de Verdi, Sergi Font, es mostrava desconfiat i assegurava que havia felicitat personalment els artífexs del guarniment de Fraternitat de Baix, a qui veia com a guanyadors. Confiava, però, a mantenir-se al podi per no trencar la dinàmica dels últims anys. I no va poder ser. L'ordre establert es va capgirar de dalt a baix ahir a Gràcia.

Un dels carrers retornats a la festa, el tram de Baix de Tot de Joan Blanques, superava in extremis els dos trams veterans del mateix carrer i amb el seu homenatge a El llibre de la selva aconseguia un setè lloc, mentre que l'alegria de Joan Blanques de Dalt es conformava amb una vuitena posició i el cafetar del tram de Baix es quedava al novè lloc.

Solidaritat amb Tordera

El carrer Tordera i el seu guarniment dedicat als Beatles es van quedar a les portes del podi en una edició en què, novament, han estat un dels carrers més malparats per les destrosses als guarniments. De fet, durant tota l'entrega de premis d'ahir tant autoritats com membres de les diferents comissions es van encarregar de posar de manifest el malestar per aquest vandalisme i simbòlicament van pujar a l'escenari una peça de cada guarniment en solidaritat amb el que havia passat al carrer Tordera. El president de la Fundació de Festa Major, Ricard Estruch, molt afectat, va arribar a assegurar que les destrosses al guarniment són com destrosses a la seva ànima.

stats