Societat 30/11/2016

Front comú dels Ajuntaments perquè la nova llei d'habitatge de Catalunya "sigui de màxims i no de mínims"

Els alcaldes de Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, l'Hospitalet i Santa Coloma s'uneixen per demanar mesures per regular el lloguer i exigir responsabilitats als grans tenidors

S. Soro
2 min
Front comú dels Ajuntaments perquè la nova llei d'habitatge de Catalunya "sigui de màxims i no de mínims"

BarcelonaEls alcaldes i alcaldesses de les ciutats metropolitanes més poblades –Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, l'Hospitalet i Santa Coloma– s'han trobat aquest dimarts a l'Ajuntament de Barcelona per escenificar un front comú perquè la nova llei d'habitatge de Catalunya sigui "de màxims i no de mínims". Els sis alcaldes s'han reunit avui coincidint amb la tramitació final de la nova llei al Parlament de Catalunya i han demanat a la Generalitat que escolti algunes de les reivindicacions que fan els municipis, que són qui al final del dia "suporten el pes de l'emergència habitacional". Només aquests sis municipis sumen un terç de la població catalana.

La trobada l'ha encapçalat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assenyalat que "la llei que ara està en el tràmit parlamentari final és insuficient". "Necessitem una llei ambiciosa, que sigui de màxims, i no de mínims", ha recalcat. L'alcaldessa de Barcelona ha lamentat que els Ajuntaments estan al límit i necessiten més eines legals per poder donar resposta a la situació d'emergència habitacional. "Vivim un drama cada dia i hi hem de posar remei amb una sabata i una espardenya", ha afegit Jordi Balart, alcalde de Terrassa. "Els Ajuntaments estem a peu de carrer però som els qui menys recursos tenim", ha defensat Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona. Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, ha lamentat que els consistoris no tenen ni les eines jurídiques ni legals per abordar les problemàtiques diàries als municipis, i ha criticat que els pisos que acumulen els bancs, "rescatats amb diners de tots", no estiguin "al servei de la població".

Posar topalls al lloguer

Ada Colau ha recordat algunes de les peticions que des dels municipis s'han traslladat a la Generalitat. En referència als grans tenidors –bancs, principalment–, demanen que en cas d'ocupacions es responsabilitzin de reallotjar els ocupants o que els ofereixin contractes de lloguer per poder regularitzar la seva situació. Al Govern, els municipis també li demanen legislar perquè es posin topalls al lloguer i no hi hagi arrendaments abusius. També demanen que augmenti el pressupost que es destina a la lluita contra l'emergència habitacional. Ara mateix és de 14 milions d'euros, que ha de ser finançat a mitges entre consistoris i govern central.

Per evidenciar la situació d'emergència, Colau ha explicat que en els darrers cinc dies a Barcelona hi ha hagut 102 desnonaments, el 70% dels quals vinculats a l'impagament del lloguer. "D'aquests 102 només se'n van produir 6 perquè vam aconseguir parar-los, però fent un gran esforç, i per això demanem més recursos i més eines legals", ha conclòs l'alcaldessa.

stats