Societat 13/10/2019

Front comú de les entitats ecologistes per pressionar l’Estat

Les plataformes ecologistes més potents de l’Estat han unit forces per exigir que el pròxim govern assumeixi com a “prioritat” la transició cap a una societat més verda

Ara
2 min
Planta de reciclatge d’envasos i plàstics  a Viladecans.

BarcelonaGreenpeace, Ecologistas en Acción, la fundació Rezero, Retorna, Sufrider Espanya... Les plataformes ecologistes més potents de l’Estat han unit forces per exigir que el govern que surti de les pròximes eleccions assumeixi com a “prioritat” la transició cap a una societat més verda. En concret, cap a una societat “valenta” que prengui mesures perquè “els objectes que no puguin ser reutilitzats, reparats o reciclats hagin de ser redissenyats o expulsats del mercat”. La coalició, que es va presentar públicament ahir en el marc del Posidonia Green Festival de Barcelona, es diu Aliança Residu Zero i és la branca espanyola de l’organització Zero Waste Europe, que agrupa entitats ecologistes de tot el continent.

A l’espera dels resultats dels comicis espanyols, els integrants de l’Aliança Residu Zero van fer ahir mateix una crida amb les línies que consideren que el futur govern espanyol hauria de tirar endavant tan aviat com sigui possible. En primer lloc van demanar l’aplicació “urgent” de la directiva europea que ha donat dos anys als estats perquè eliminin els plàstics d’un sol ús més freqüents dels seus territoris, com ara les canyetes, els globus o les safates de plàstic. “Tenim dos anys per transportar la directiva al nostre marc jurídic, però li demanem a l’Estat que lideri aquest procés i no es quedi a la cua”, expliquen des de Retorna.

Però la recepta ecologista de l’Aliança per a la pròxima legislatura no s’atura aquí. Les plataformes també li van demanar al pròxim executiu que aposti per un sistema eficient de retorn d’envasos. Així, asseguren, s’aconseguiria que es retornés el 90% de les ampolles -d’aigua, cervesa, suc i refrescos-, tal com passa en una quarantena de regions del món. Pel que fa a la indústria, també proposen que s’obligui les empreses -sobretot les grans marques d’alimentació- a posar al mercat una quota mínima d’envasos reutilitzables.

Els motius que han mogut l’Aliança a fer aquestes propostes van més enllà de la lluita contra la “plastificació massiva” del dia a dia dels ciutadans del segle XXI. Els impulsors recorden que, en aquesta partida, també hi ha en joc un problema de salut pública, i mencionen la contaminació d’abocadors i incineradores, així com el fenomen de la migració, que es produeix quan els aliments entren en contacte amb els tòxics dels plàstics. “Avui més que mai, davant de la situació d’esgotament de recursos naturals, emergència climàtica i les evidències de com això està afectant la salut de les persones, és necessària una aposta ferma cap al residu zero”, va concloure la directora de la fundació Rezero, Rosa Garcia.

stats