Societat 28/04/2013

"Parem els pressupostos antisocials": milers de treballadors públics contra les retallades

Unes 80.000 persones, segons els organitzadors, participen en la marxa conjunta de professors, metges i funcionaris que han sortit al carrer, tot i el mal temps

Lara Bonilla
3 min

BarcelonaMilers de treballadors públics i persones que els donen suport, uns 80.000 participants segons els càlculs dels organitzadors i uns 5.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge al migdia pels carrers de Barcelona i fins al Parlament. Els funcionaris encapçalaven la protesta, seguits dels professionals sanitaris, i tancaven la marxa professors i pares, vestits amb la samarreta groga que ja s'ha convertit en el símbol en contra de les retallades a l'educació.

La manifestació ha acabat a quarts de dues davant les portes del Parc de la Ciutadella, on s'ha llegit el manifest, tot i que una cinquantena de persones han entrat fins a la porta del Parlament i han cridat consignes en contra del president Artur Mas.

La protesta ha transcorregut en calma, plena de famílies, i ha acabat amb la lectura del manifest a viva veu –no funcionava el megàfon– per part de Jordi Giró, president de CONFAVC, Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, i de Lluís Rabell, president de la FAVB, Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona.

"Aquesta lluita només fa que començar, tornarem", i "els presspostos del 2013 no seran un tràmit, ni un arrenjament a l'esquena del poble" han sigut dues de les consignes clares.

Han fet una crida a la unitat de la ciutadania per aturar aquests pressupostos, i han dit que la cosa "no va de xifres sinó que va de persones i de les nostres condicions de vida".

"No només es tracta d'aturar les retallades en sanitat i educació, sobre les prestacions socials i la prestació pública, sinó que és urgent revertir les mesures restrictives d'aquests últims anys".

A la manifestació d'avui han confluït molts sectors diferents, com ara mestres, pares, professionals sanitaris, associacions de veïns, pensionistes, aturats, joves; en resum, la representació de la societat civil.

Sobirania

"Catalunya té dret a decidir i vol decidir", però Catalunya també vol definir el model de país que vol. "Perquè ambdues coses són indestriables, ho volem tot i ho volem alhora, volem una Catalunya social".

Testimonis

Entre els manifestants hi havia la Glòria Ferré, en la seva doble condició "de mestra i mare". "A mi m'han retallat el sou, però les retallades també afecten els meus fills perquè a primària cada cop tenen menys recursos i no es cobreixen les baixes", argumentava.

Els mestres, a més de protestar per les retallades, també rebutjaven la Lomce, la llei Wert d'educació en preparació, perquè consideren que és "una regressió i trenca els principis bàsics d'igualtat, laïcitat i gratuïtat", segons ha explicat el portaveu de la Fapac, Hector Silveira.

Núria Casademont, administrativa de l'ICS, assegurava que les retallades es converteixen també en "més pressió a la feina, ja que no es cobreixen les baixes". Per això, feien una crida a "no quedar-se a casa i sortir a protestar", ja que la tisorada també afecta la qualitat de l'assistència que rep el pacient.

Els metges han començat la manifestació davant la seu de l'Institut Català de la Salut. Denunciaven que han perdut un 30% del seu poder adquisitiu des que van començar les retallades.

Entre els manifestants també hi havia treballadors de TV3 i 'iaioflautes'.

Malgrat el mal temps, la manifestació ha sigut molt nombrosa i ha transcorregut enmig d'un ambient festiu, amb timbals i càntics. "En diuen retallades però no ho són, són privatitzacions", "Volem una sanitat digna per a tothom", "La sanitat no es retalla", "No sobren docents, sobren banquers", "Volem pa amb oli i més inversió en educació" i "Aquests pressupostos els hem d'aturar" són alguns dels lemes que s'hi han sentit o s'han vist en les pancartes.

stats