La Fundació Barraquer oferirà atenció ocular gratis a persones vulnerables

El servei oferirà prevenció i tractaments oftalmològics gratuïts a persones en risc d'exclusió social

La Fundació Barraquer, la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Creu Roja, els departaments de Salut i Benestar i Família de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i les dues entitats municipals catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), han subscrit aquest dilluns un conveni per un any i prorrogable que permetrà atendre gairebé mig miler de persones vulnerables.

"Esperem començar com més aviat millor i poder ajudar moltes persones, nens i adults, que estan afectades de problemes oftalmològics però pensen que no és el més important", ha assenyalat la vicepresidenta i directora executiva de la Fundació, la doctora Elena Barraquer, impulsora d'aquesta iniciativa, en la roda de premsa de presentació del conveni.

Les federacions i entitats de la Taula del Tercer Sector Social i la Creu Roja a Catalunya, en coordinació amb els serveis socials bàsics, seran els encarregats de valorar els casos susceptibles de participar en el programa. En aquest sentit, es consideren col·lectius prioritaris les persones que tenen dificultats per buscar els mecanismes d'accés als serveis sanitaris per diverses circumstàncies i pateixen algun problema oftalmològic; nens i joves que tenen alguna patologia oftalmològica i que estan en situació d'especial vulnerabilitat, i persones en situació d'exclusió social o de pobresa severa que presenten una situació de risc sociosanitari i que precisen seguiment oftalmològic.

La prevenció i tractament ocular la durà a terme la Fundació Barraquer i abraça des de la detecció precoç d'algunes patologies o complicacions oftalmològiques i, en els casos que calgui, el seu tractament quirúrgic, fins a l'alta quirúrgica. Barraquer ha explicat que la Fundació pagarà els costos de les intervencions clíniques quan calguin, com per exemple en els casos de cataractes.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que a Catalunya el sistema sanitari és universal i totes les persones empadronades tenen la targeta sanitària que dóna accés al sistema de salut, per la qual cosa aquesta col·laboració amb la Fundació Barraquer "no és un sistema substitutiu", sinó una ajuda al sistema sanitari català.

L'acte de firma ha estat presidit per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha volgut puntualitzar que es tracta "d'ajudar gent amb unes dificultats molt especials i en una situació molt difícil però no un sistema de saltar-se les llistes d'espera".

Més continguts de