Galteres: una malaltia infantil amb efectes més greus per als adults

És contagiosa i provoca la inflamació de les glàndules salivals i, en els casos més greus, dels testicles o els ovaris

El jugador del Barça, Neymar,  estarà durant 15 dies de baixa per parotiditis (galteres). El davanter brasiler, tot i estar vacunat, ha patit aquesta malaltia, que acostuma a afectar nens d'entre 2 i 12 anys. Des del Canal Salut de la Generalitat s'expliquen les principals afectacions de la malaltia.

Què són les galteres?

És una malaltia vírica que provoca la inflamació d'una o més glàndules salivals. Els primers símptomes són: dolor facial, febre, mal de cap, cansament i pèrdua de gana.

Quines complicacions té?

La malaltia és benigna, de manera que no causa complicacions gaire greus. Acostuma a afectar els més petits, però es pot donar en totes les edats. En el cas dels adults, les complicacions són més habituals.

Requereix assistència mèdica si es donen els següents símptomes: enrogiment dels ulls, somnolència persistent, vòmits o dolor als testicles.

Els problemes més seriosos, però menys freqüents, són: sordesa, encefalitis, meningitis i inflamació dels testicle o ovaris.

Cal vacunar-se'n?

La vacunació és la mesura fonamental de prevenció de les galteres. S'administren dues dosis de la triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) als 12 mesos i als quatre anys d'edat.

És contagiosa?

Sí, es pot transmetre per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de la persona infectada. El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de tres dies abans fins a quatre dies després d'aparèixer la inflamació de les galtes, encara que pot allargar-se fins a nou dies.

Quan triguen a aparèixer els símptomes?

Des del moment de la infecció, poden passar entre 14 i 25 dies.

Quin tractament té?

No hi ha tractament específic per a les galteres. Tot i així, Salut aconsella la ingesta de líquids addicionals i aliments tous, fer gàrgares d'aigua tèbia amb sal i prendre paracetamol per alleugerir les molèsties.