Societat 13/04/2016

El cas Garganté enterboleix la recta final de la negociació del pressupost de Barcelona

La formació anticapitalista continua desgranant les seves condicions i decidirà dissabte en assemblea el seu posicionament

Maria Ortega
3 min
Gerardo Pisarello  i Ada Colau durant l’últim ple de l’any de l’Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaUna renda universal per a les dones de la ciutat. És l'última condició que la CUP ha posat a Barcelona en Comú per donar el seu suport a la modificació de crèdit -el pla B del pressupost municipal- que s'ha d'aprovar a finals d'aquest mes. La formació anticapitalista vol presentar fins a deu mesures que condicionen el seu suport als comptes i que van des del carnet de ciutat per a les persones que no tenen papers a la dissolució dels antidisturbis de la Guàrdia Urbana. Fonts cupaires admeten, però, negociacions al marge que la reacció del govern municipal davant la imputació del regidor Josep Garganté "condicionarà" el posicionament final.

De fet, la decisió s'ha de prendre aquest dissabte en una assemblea amb la militància en la qual cada persona tindrà un vot i es discutirà sobre l'informe que l'equip negociador ha preparat sobre la resposta del govern municipal a les propostes cupaires.

La decisió, tot i així, marcarà la línia de si s'està més a prop o més lluny de l'acord, però no es donarà per definitiva, ja que es podria modificar en el consell polític -amb representants dels diferents barris- que es reuneix el dijous. La CUP ja va deixar clar ahir, per mitjà de la diputada Mireia Vehí, que el fet que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, hagi defensat l'actuació de la Guàrdia Urbana en el cas de presumptes coaccions de Garganté a un metge perquè modifiqués l'informe d'un manter ferit no agrada. La regidora Maria Rovira no ha donat pistes avui sobre de quina manera pot condicionar aquest fet al vot final dels pressupostos. "No entrarem a valorar si ens afecta o no", ha dit després de detallar la proposta de la renda municipal femenina "perquè la pobresa deixi de tenir cara de dona". Divendres, d'altra banda, el consistori celebra la comissió extraordinària de seguretat per abordar el cas Garganté que va sol·licitat CiU.

El PSC i la sisena hora d'anglès

Per tirar endavant els comptes és imprescindible que la CUP, com a mínim, s'abstingui en la votació i que ERC i PSC mantinguin el seu vot favorable. Les tres formacions van permetre que l'equip de Colau aprovés de forma inicial els comptes, però les tres es van agafar al període d'al·legacions per seguir negociant. En el cas de la CUP, la negociació havia de començar durant aquest període.

El PSC, al seu torn, ha detallat, també aquest dimecres, quines són les seves al·legacions a la proposta de Barcelona en Comú. El cap de files socialista, Jaume Collboni, ha remarcat que la seva "obsessió" és ampliar en 15 milions la la despesa social per atendre, sobretot, a la infància i atacar, així, les "desigualtats des de l'arrel". I destinar, també, 9,5 milions més a equipaments per avançar en reformes com la del mercat de Sant Antoni o el Zoo. La proposta estrella és, en aquesta línia, una prova pilot per aplicar una hora addicional d'anglès a tres escoles i que comportaria una inversió de mig milió d'euros. Serien centre de barris "treballadors" que, per capacitat adquisitiva de les famílies, tenen menys possibilitats de reforçar l'anglès. Collboni ha desitjat que el cas Garganté no tingui "cap afectació" en la negociació del pressupost i ha avançat que el PSC portarà a comissió, la setmana que ve, una proposició perquè els grups manifestin el seu suport a la Guàrdia Urbana. Un text que comptarà amb la previsible oposició de la CUP.

El tercer en discòrdia, ERC, ja va avançar que el seu 'sí' als pressupostos està condicionat a desencadella el trasllat de la Model i fer els equipaments compromesos en aquesta zona de l'Eixample. Els republicans ja van arrencar en la primera fase de la negociació el compromís d'incloure en els pressupostos una partida per a la L10 del metro.

Ciutadans ataca ERC

Els grups contraris a aquesta modificació de crèdit de 275 milions no s'han mogut del 'no'. Ciutadans ha criticat avui que aquesta operació comportarà demanar un crèdit i haver de pagar 10 milions en interessos. Segons la cap de files del partit a la ciutat, Carina Mejías, ERC utilitza -amb la inversió per la L10- "la debilitat de Colau en benefici de la conselleria d'Oriol Junqueras", que és qui hauria d'assumir el cost de les obres.

El PP,en una línia similar, demana que la inversió per al metro no es faci retallant la que estava prevista als barris. I assegura que l'equip de govern preveu retallar en 7,4 milions aquesta inversió en actuacions com la reforma del Zoo (passa d'una inversió prevista de 1,8 milions a una de 350.000 euros). CiU també critica la fórmula de la modificació pressupostària com a alternativa més ràpida a l'aprovació d'un pressupost per al 2016.

stats