La Generalitat convocarà 300 places públiques per gestionar la renda garantida

La consellera Bassa anuncia que al setembre es podria obrir la convocatòria perquè orientadors i auxiliars administratius comencin a treballar a finals d'any

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest dilluns que la Generalitat convocarà al voltant de 300 places per gestionar la renda garantida de ciutadania, que el Parlament hauria d'aprovar al setembre. Bassa ha explicat que les noves places seran d'orientador i auxiliar administratiu, i algunes es podrien vehicular a través de plans d'ocupació juvenil.

Les places es podrien convocar al setembre mateix, un cop aprovada la llei, perquè puguin començar a treballar a finals d'aquest any i gestionar la renda garantida a partir del 2018.

El naixement de la renda garantida implicarà, d'entrada, que la cobrin els més de 29.000 beneficiaris que fins ara rebien la renda mínima d’inserció (RMI). A aquests s’hi sumaran unes 7.000 persones que podran sol·licitar-la com a complement d'un sou inferior a aquest llindar mínim. La Generalitat, però, calcula que el total de sol·licituds que rebrà per cobrar la renda garantida rondarà les 70.000, i això comportarà que el pressupost que fins ara suposava la renda mínima (d’uns 200 milions d’euros) quasi es multipliqui per tres: estarà  entre els 500 i els 600 milions, segons el departament de Treball.

Es tracta d'una prestació  acordada entre la comissió promotora de la ILP i el Govern, que incorpora la novetat que aquesta prestació –inicialment de 550 euros, però que creixerà fins als 664 euros el 2020– pugui ser compatible amb un sou baix inferior a aquest llindar només en el cas de les llars monoparentals. La compatibilitat entre renda garantida i sous de contractes a temps parcial era l’escull que fins ahir i durant els últims mesos ha separat les entitats impulsores i el Govern en la negociació. Finalment l’executiu s’ha avingut a facilitar la compatibilitat a les llars monoparentals i a generalitzar-la en un futur que, de moment, no es concreta.

El desplegament de la renda garantida serà progressiu fins al 2020, moment en què s’arribarà als 664 euros al mes, que equival al 100% de l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).

Més continguts de