Societat 08/06/2012

La Generalitat decidirà com aplica l'augment de matrícules

S. Sánchez
2 min
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert,  es va reunir ahir amb els rectors de tot l'Estat.

BARCELONA.El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va deixar ahir en mans de cada comunitat autònoma la decisió sobre el mètode de càlcul que farà servir per apujar les matrícules universitàries el curs que ve. El decret estatal de retallada educativa ha canviat completament el sistema de taxes universitàries, ja que fixa una forquilla de preus sense agafar com a referència les quantitats actuals sinó basant-se en els costos dels estudis. La norma permet que els preus dels graus universitaris del curs vinent estiguin entre un 15% i un 25% del que costa una plaça universitària. El dilema és, doncs, com calcular quant costa aquesta plaça. Els rectors de totes les universitats de l'Estat es van reunir ahir amb el ministre -després de la plantada que li van fer el 23 de maig perquè Wert no volia debatre amb ells el decret- per tractar d'aclarir com s'establiria aquest càlcul. Els ministre els va respondre que, mentre no es decideixi un mètode unificat de càlcul per a tot l'Estat -una mesura que el mateix decret ajorna almenys fins al 2015-, seran les comunitats autònomes les que fixin el seu propi mètode de càlcul i quin punt de la forquilla agafen.

L'aclariment arriba després que dimecres una plataforma de professors i estudiants de les universitats públiques catalanes presentés un estudi que xifra en un 21% el que paga l'universitari català avui. Segons aquests càlculs, l'increment fins al 25% que permet l'Estat no hauria de ser tan gran com s'havia anunciat. Però el govern català, que serà finalment qui imposarà el seu parer, insisteix que la mitjana actual d'aportació de l'alumne és d'un 15%. Això vol dir que l'increment el curs vinent serà d'un 66% respecte al preu actual, ja que l'executiu català ha deixat clar que aplicaria el màxim que li permetés l'Estat (25%).

Cap ajornament a la pujada

La presidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Adelaida de la Calle, va explicar ahir que havien demanat al ministre una moratòria d'un any en aquest increment de taxes i ell s'hi havia negat. En la roda de premsa posterior a la reunió, el ministre va assegurar que no se li havia fet aquesta proposta, però va deixar clar que tampoc no l'hauria acceptada.

stats