Una jutge obliga la Generalitat a obrir expedient sancionador als organitzadors dels 'bous al mar' de l'Ampolla

La sentència considera que la celebració de l'acte taurí en una plaça oberta al port, la participació de menors i els possibles danys als animals, vulneren la llei

Una sentència del jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona obliga el Govern a obrir expedient sancionador per l'organització de 'bous al mar' al port de l'Ampolla (Baix Ebre), el juny de 2013.

L'entitat animalista Actyma va presentar un recurs contra la decisió la Direcció General d'Administració de Seguretat, Serveis del Joc i d'Espectacles d'arxivar l'expedient informatiu sense incoar cap sanció a l'Ajuntament ni a la comissió de bous. El jutge assumeix bona part dels seus arguments recordant que la llei no preveu la celebració de bous en places obertes –en aquest cas, al mar, on el brau acaba sent precipitat– i constata la participació de menors en l'acte, també prohibida.

Es tracta d'un dels primers casos des de l'entrada en vigor de la llei de 2010 que un jutge esmena la plana al Govern en la controvèrsia sobre l'efectivitat i l'abast sancionador dels expedients que denuncien els animalistes. Considera "no ajustat a dret" el tancament de l'expedient informatiu per part de la direcció general depenent del Departament d'Interior a les Terres de l'Ebre sense l'obertura d'un sancionador que tingui present els diversos elements i proves aportats per aquestes entitats. "És suficient amb indicis o circumstàncies que apuntin als fets susceptibles de sanció perquè el procediment s'hagi d'obrir", subratlla la sentència.

En aquest cas, per al jutge de Tarragona el sol fet que l'activitat organitzada no estigui inclosa en l'article 4 de la llei de 2010 que regula els actes amb bous, justifica l'obertura de l'expedient sancionador. Concretament, l'article fa referència a les diferents modalitats admeses per la llei. "Per molt tradicional que pugui ser, entra aparentment en contradicció amb la norma reguladora, que expressament prohibeix i sanciona la realització de modalitats d'espectacles taurins no previstos", argumenta.

Aquest, de fet, era un dels principals arguments d'Actyma. "És una modalitat fraudulenta", recorda el seu vicepresident, Lluís Altés. En aquest cas, la plaça no només es trobava oberta sinó que desembocar a les aigües del port, on l'animal s'acabava precipitant. Aquesta, recorda Altés, és una diferència important respecte els 'bous de platja' d'altres indrets, en els quals l'animal pot entrar de forma progressiva al mar. En el cas de l'Ampolla, un cop a l'aigua l'animal havia de ser 'rescatat' per membres de l'organització en una barca. "En la recollida, per molt bé que la facin, s'acaba maltractant", indica.

Per si això fos poc, la sentència també reconeix que diversos menors van participar activament en aquestes operacions de salvament, i no només es trobaven a la plaça com a simples espectadors. Una pràctica "sancionable" d'acord amb la llei vigent-que prohibeix la participació de menors- i que, per ella mateixa, addueix, ja resultaria més que justificada l'obertura de l'expedient.

Addicionalment, tot i no poder determinar si els animals van patir lesions, el jutge considera que podrien haver tingut lloc i critica l'actuació de la Generalitat basant-se en el reconeixement previ de la veterinària com una forma esbiaixada d'esquivar la qüestió. En aquest sentit, l'insta a investigar els possibles danys dins l'expedient. Els animalistes denuncien l'ús de pals per esperonar els animals.

Davant la sentència, Altés s'ha mostrat taxatiu i ha reclamat a la Generalitat que compleixi la llei de forma estricta, prohibint aquest tipus de modalitats no incloses a la llei, després que l'entitat hagi estat denunciant infructuosament el cas des del passat 2010, amb el tancament dels expedients informatius sense arribar a les sancions. "La Generalitat no pot no obrir expedient sancionador. L'Ajuntament demana permís i la Generalitat l'atorga", recorda.

Malgrat això, el jutge només estima parcialment el recurs d'Actyma, que reclamava també la imposició de denúncies contra l'Ajuntament de l'Ampolla i la comissió de bous com a organitzadors i encarregats de controlar l'acte. Així, recorda que, de produir-se les sancions, aquestes hauran de ser imposades per la mateixa Generalitat, sense perjudici d'un control judicial posterior. "Si no compleix la llei, demanarem sancions per a la Generalitat", ha tancat Altés.

Més continguts de