Societat 10/05/2017

Tres de cada quatre noves places d'ensenyament no obligatori seran d'FP

La Generalitat estendrà la implantació de 45 cicles formatius i n'estrenarà dos de cara a 2017/2018

Maria Altimira
3 min
Dos alumnes d'un cicle formatiu sanitari a l’Institut Joan Oró de Martorell / MANUEL GARCÍA

Barcelona"Fa temps que la formació professional (FP) ha deixat de ser una segona opció per passar a convertir-se en una de prioritària", ha assegurat avui Meritxell Ruiz, consellera d'Ensenyament, durant la roda de premsa sobre l'oferta formativa no obligatòria, és a dir, l'FP i el batxillerat. La màxima responsable d'ensenyament ha reconegut, però, que encara queda feina en el sentit de millorar la percepció social d'aquesta via formativa alternativa al batxillerat.

Amb tot, les dades facilitades per la conselleria indiquen que de les més de 1.300 noves places postobligatòries -d'un total de 124.532, més del 80% totalment públiques- previstes per al curs 2017/18, prop de 950, un 73%, corresponen a la la formació professional i unes 350 al batxillerat. Una xifra que contrasta amb el creixement experimentat el 2016/2017. El curs actual va suposar un augment total de 966 places de les quals només 441, menys de la meitat, corresponien a l'ensenyament professional. Tot així, el percentatge de 2015/2016, ja va registrar marques similars a les del proper curs amb un 72% de la pujada atribuïda a l'FP.

Ruiz ha explicat que el curs vinent s'estendran a diversos punts del territori fins a 45 cicles formatius, com ara la publicitat i el màrqueting enològic o l'administració de sistemes informàtics a la xarxa (ciberseguretat). Un creixement que es durà a terme en funció de les necessitats de les diferents zones geogràfiques i del seu teixit empresarial.

Dels 45 cicles, un total de 43 seran de formació dual, una de les formules de més èxit en termes d'inserció laboral, que es situa en el 70% del total d'alumnes en els nous mesos posteriors a la finalització del curs, 20 punts per sobre de la mitjana de tots els alumnes d'FP, d'acord amb l'informe Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2016 elaborat per la Generalitat i el Consell General de Cambres de Catalunya.

De fet, la formació professional dual comptarà amb 3.300 empreses implicades i 10.000 alumnes per al pròxim curs, xifra que suposa multiplicar per 16 les dades respecte del 2012/13, quan va implantar-se.

A banda, la Generalitat de Catalunya oferirà dos nous cicles formatius de grau mitjà: un d'especialitzat en pedres naturals, que es realitzarà a Lleida amb la col·laboració del Gremi de la Pedra i del Gremi d'Àrids de Catalunya, i un altre sobre conducció de vehicles de transport de mercaderies per carretera, que es farà en aliança amb l'Associació de Transport de Lleida.

Ruiz ha destacat l'oferta de les diferents famílies professionals relacionades amb la indústria (com ara la relativa al tèxtil, a l'alimentari o a la fabricació mecànica) atès que aquest sector es considera estratègic per al futur de Catalunya. La indústria, que experimenta actualment una important transformació tecnològica a causa de la robotització, necessita tècnics qualificats, i en aquest context, ha dit, les feines en aquest àmbit ofereixen millors condicions laborals, més estabilitat i salaris més alts, i també uns índexs de contractació a jornada completa superiors.

Un dels increments més destacats es refereix als itineraris formatius específics (IFP), els cicles dissenyats per a joves que pateixen discapacitats lleus, d'una duració de 4 anys, i que es va posar en marxa el setembre de 2016. Així, de les 96 matrícules d'aquest curs, l'oferta formativa preveu ampliar les places fins a les 192 de cara al curs 2017/18.

Pel que fa a les més de 6.000 places de programes de formació i inserció (PFI), que fins ara també estaven finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i a partir del pròxim curs només rebran recursos d'Ensenyament, es mantenen estables respecte de 2016/17.

stats