La Generalitat prepara un pla de prevenció de la pobresa energètica per al 2017

L'objectiu és millorar l'eficiència dels habitatges on visquin persones en situació de vulnerabilitat

La Generalitat prepara un pla integral per prevenir la pobresa energètica que inclourà una sèrie d'accions per millorar l'eficiència dels habitatges de les persones en situació de pobresa, entre altres mesures. L'objectiu és reduir el consum d'aigua, de gas o d'electricitat. Ho ha anunciat aquest dimecres el secretari d'Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, en un esmorzar-col·loqui organitzat pel fòrum Alcaldes.eu a Sant Feliu de Llobregat.

"Fins ara, les actuacions han anat molt en la línia d'abordar l'emergència i ara cal atacar les causes de la pobresa energètica, que és fruit de la insuficiència de rendes de moltes famílies, del cost de l'energia, però també de la falta d'eficiència energètica de les llars", ha afirmat Iglesies.

En aquest sentit, la Generalitat impulsarà, en col·laboració amb ajuntaments, entitats socials i companyies subministradores, un pla integral per prevenir la pobresa energètica que inclou intervencions als habitatges com ara canviar bombetes per unes altres que consumeixin menys o revisar les potències contractades i l'aïllament tèrmic.

En l'acte també hi han intervingut l'alcalde de la ciutat, Jordi San José; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà; la directora de l'Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera; la directora de la Direcció de Clients d'Aigües de Barcelona, Núria Latorre, i la directora de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Susanna Roig.

Serveis socials col·lapsats

Els ajuntaments també han posat de manifest la situació de col·lapse que viuen els serveis socials municipals, que és on es dirigeixen les famílies que pateixen talls de subministrament. El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, ha alertat que els serveis socials dels municipis s'han trobat en situacions per a les quals "no estan preparats i cal una formació als equips".

Segons ha explicat Iglesies, "a mesura que es puguin incrementar les disponibilitats pressupostàries per temes estructurals, caldrà avançar cap un nou model de serveis socials", ja que ha assegurat que cal "revisar el protocol d'atenció i les ràtios de professionals".

Per la seva banda, la directora de la Direcció de Clients d'Aigües de Barcelona, Núria Latorre, ha assegurat que garantiran el subministrament a 34.000 famílies de l'àrea metropolitana de Barcelona en situació de vulnerabilitat. També ha defensat que no tallen el subministrament a cap persona en situació de pobresa.