La Generalitat presentarà l'esborrany del reglament de la renda garantida la setmana vinent

El document ha de servir per incorporar col·lectius vulnerables que han quedat exclosos de la prestació

Els primers mesos de desplegament de la renda garantida de ciutadania (RGC) han servit per evidenciar que falta –com preveia la llei– un reglament. Per tirar-lo endavant, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha convocat aquest divendres una reunió amb entitats socials, econòmiques i municipals. De la trobada n'ha sortit el compromís de crear el consell de govern de la RGC –que també s'havia anomenat comissió de seguiment–, cosa que permetrà posar en marxar el grup de treball per elaborar el reglament. La primera reunió per al reglament es farà la setmana vinent, en la qual la Generalitat presentarà el seu esborrany amb una primera proposta de document.

La renda garantida de ciutadania deixa fora col·lectius vulnerables

El Homrani ha explicat que un dels objectius del reglament serà incorporar col·lectius vulnerables que els primers mesos han quedat exclosos de la prestació. Es tracta de col·lectius com els sensesostre i les víctimes de la violència masclista, que alguna vegada els han denegat la RGC perquè ja estan rebent una altra prestació. El reglament també servirà per abordar com es fa compatible la RGC si es troba feina: "S'ha de poder suspendre la prestació durant un temps, però si la persona es torna a quedar sense feina, no hauria de començar de zero la sol·licitud de la RGC". El Homrani ha pronosticat que l'acord per aprovar el reglament "serà ràpid" i ha recordat que el desplegament de la llei de la RGC està previst que duri fins al 2020.

El vicepresident de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya, Enric Morist, s'ha mostrat satisfet davant l'anunci del conseller de posar "fil a l'agulla" al desplegament de la renda garantida. "La RGC és l'instrument més important de l'àmbit social dels últims anys", ha recordat Morist, que ha valorat que falta donar a conèixer aquesta prestació entre les persones vulnerables i oferir un acompanyament "perquè hi hagi més èxit". Morist ha considerat que la RGC ha de servir "per trobar recursos laborals i viure amb dignitat". També ha apostat per incloure altres col·lectius que han quedat fora de la prestació, com les persones que no tenen documentació: "Treballarem perquè hi puguin accedir".

La renda garantida funciona a mig gas

Solució per a l'allotjament dels menors estrangers

El conseller ha admès que un dels col·lectius que han quedat exclosos de la RGC són els menors estrangers no acompanyats (MENA). El motiu és que la majoria d'edat no és suficient per obtenir la prestació, ja que un dels requisits per rebre-la és que s'han de tenir, com a mínim, 23 anys. Per això ha avançat que la incorporació dels MENA també serà un dels punts a debatre a l'hora d'elaborar el reglament. Pel que fa a la imatge que s'ha tornat a viure aquesta setmana a la Ciutat de la Justícia, on una desena de menors estrangers han hagut de dormir a l'edifici de la fiscalia perquè la Generalitat no els ha pogut oferir un allotjament, El Homrani ha respost que la situació "està controlada".

L'augment de menors estrangers torna a deixar la Generalitat sense places als centres d'acollida

Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies han explicat que aquesta nit els joves no tornaran a dormir a la Ciutat de la Justícia, sinó que ja estaran en un centre de primera acollida. Un cop més, la solució provisional –davant la falta de places dels últims dies– ha passat per allotjar alguns dels MENA en albergs juvenils de Barcelona. La Generalitat ja va recórrer a albergs i cases de colònies la tardor de l'any passat, quan l'arribada massiva dels menors estrangers va marcar el seu màxim. Malgrat tot, El Homrani ha reconegut que és imprevisible saber quants menors estrangers poden arribar els pròxims dies, de manera que el col·lapse de places i la imatge dels joves dormint a la Ciutat de la Justícia es podria repetir. El conseller ha tornat a demanar a l'Estat que assumeixi la seva responsabilitat en aquesta "crisi migratòria".

El Govern recorre a cases de colònies pel col·lapse als centres d’acollida

Més continguts de