SOCIETAT
Societat 31/05/2011

La Generalitat sanciona per primer cop un pis sobreocupat davant la "inactivitat sancionadora" municipal

"Si veiem que un Ajuntament no ha actuat i podia fer-ho, actuarem nosaltres", adverteix el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

Acn
2 min

L'Hospitalet de LlobregatPrimera sanció de la Generalitat als propietaris d'un pis per tenir-lo sobreocupat: l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha multat amb 6.000 euros els amos d'un immoble al barri de la Florida de l'Hospitalet després de les denúncies repetides d'una veïna des del 2009. El Govern ha assumit així una competència que, en principi, és municipal. Però la llei d'habitatge permet que la Generalitat l'executi si hi ha "inactivitat sancionadora d'un ens local". "És el primer cas i no serà l'últim", ha advertit el director de l'Agència de l'Habitatge, Jaume Fornt, que amenaça: "Si veiem que un Ajuntament no ha actuat i podia fer-ho, actuarem nosaltres".

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha imposat als tres propietaris del pis de la Florida, Muhammad I., Anser A. i Muhammad Sajjad A., una multa solidària de 6.000 euros per una "falta greu" contra la llei de l'habitatge de Catalunya, en concret per haver-lo tingut sobreocupat des del 2005.

Amb aquesta resolució de l'11 de maig passat, l'organisme clou un expedient que va obrir el passat 14 de desembre. Segons la resolució, que cita documentació remesa per l'Ajuntament entre el 2005 i el 17 de febrer del 2010, havien figurat empadronades al pis, de 44 metres quadrats, un total de 40 persones.

El febrer del 2010 hi havia empadronades 11 persones, tot i que nou van ser donades de baixa d'ofici per part de l'Ajuntament. El màxim d'empadronats a l'habitatge durant aquest període es va assolir el juliol del 2008, amb 18 habitants, i el mínim el juliol del 2009, amb cinc. Ara, però, hi viu només una parella.

Això tot i que el pis no té llicència com a pensió i que el decret de l'Habitatge del 2009 estableix que en un pis de 48 metres quadrats hi poden residir cinc persones com a màxim.

"No és un fenomen que es pugui permetre", considera la Generalitat

Per tot això l'Agència de l'Habitatge ha resolt multar els amos del pis. I ha assumit així una competència sancionadora que, en principi, recau en els municipis. L'organisme del Govern recorda, però, que l'article 130.6 de la llei de l'habitatge estableix que "la inactivitat sancionadora d'un ens local també pot donar lloc a la subrogació del departament competent en matèria d'habitatge o de consum, en funció de la naturalesa de la sanció". I això és el que fa per primer cop.

De fet, el primer ens que es va ocupar de l'assumpte va ser l'Ajuntament de l'Hospitalet. Allà es van remetre les primeres denúncies que una veïna de l'immoble, Concepción Lanseros, va fer el novembre del 2009. La Generalitat les hi va traslladar "per entendre que es tracta d'un assumpte de competència municipal", recorda la resolució, tot afegint que es va sol·licitar al municipi que mantingués "informada la Generalitat sobre les actuacions" que emprenguessin.

stats