El Govern preveu limitar les emissions de carboni abans del 2021

El comitè d'experts coordinarà l'aplicació de la llei catalana del canvi climàtic tombada pel TC

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquest dilluns la primera reunió de la comissió d'experts mediambientals que, com preveia la llei catalana del canvi climàtic, serà l'encarregada d'elaborar els pressupostos de carboni de Catalunya. Calvet ha defensat que l'aplicació d'aquesta llei no entra en conflicte amb la suspensió de 15 dels seus articles per part del Tribunal Constitucional fa tres setmanes, i ha dit que el Govern limitarà les emissions de diòxid de carboni abans del 2021, amb l'aprovació d'aquests comptes que seran aprovats pel Govern i ratificats pel Parlament, abans del 31 de desembre del 2020. El conseller ha destacat que són "un dels primers pressupostos de carboni d'Europa i del món". 

El conseller ha afirmat que la llei del canvi climàtic continua sent el seu marc de referència perquè "la mateixa sentència del Constitucional avala que el Govern tingui instruments per desenvolupar la seva activitat", si bé "nega la capacitat de la Generalitat de fixar objectius quantificables". "No hi ha Tribunal Constitucional que pugui posar barreres a la voluntat d'arribar a la neutralitat el 2050", ha assegurat. "Són objectius ambiciosos", ha dit Calvet, que ha explicat que les reduccions marcades a la llei del canvi climàtic són d'un 20% el 2020, d'un 60% el 2030 i d'un 80% el 2040. 

Un cop s'aprovin els pressupostos, serà aquest comitè qui farà un seguiment anual de la seva aplicació, per assegurar-se que el 2050 s'arriba a la "neutralitat d'emissions", és a dir, que el diòxid de carboni alliberat a l'atmosfera quedi compensat per l'activitat de les plantes o altres mecanismes de neteja de l'aire. El comitè, presidit a partir d'avui per Montserrat Termes, haurà de limitar les quantitats de diòxid de carboni que es podran emetre tant des del sector regulat (per exemple, les productores d'energia) com des de les anomenades emissions difuses, com el transport públic i l'habitatge. 

A part dels pressupostos del carboni, el conseller ha plantejat altres mesures que inclou la llei del canvi climàtic com ara l'impost sobre el diòxid de carboni dels vehicles, que està previst que entri en funcionament l'1 de gener del 2020. Respecte a la limitació de l'activitat dels aeroports amb una taxa als vols, com ha fet França, Calvet ha defensat que el sistema aeroportuari català "no està al límit de la seva capacitat" i que no es poden reduir els vols de curta durada "si no es disposa d'una bona aposta ferroviària i viària, com el Corredor Mediterrani i la vinyeta". En aquest sentit, el conseller ha apuntat: "No pensem en limitacions de mobilitat, sinó en el fet que la mobilitat estigui descarbonitzada".