Societat 30/11/2011

Gent local amb impacte global

Les conferències TEDx Barcelona convoquen a CosmoCaixa vuit científics de frontera i 300 oients. Els organizadors van rebre 900 sol·licituds, de les quals moltes eren d'assidus a aquestes trobades, que es van originar als Estats Units i que s'han fet famoses els darrers anys pels seus vídeos a internet

Mònica L. Ferardo
2 min

18 minuts per resumir els resultats científics de 20 anys de treball. Explicar-los per què els entengui tot tipus de públic, de forma seductora, entenedora i deixant clar que el que s'explica pot canviar les nostres vides. Aquests són els reptes als quals avui s'afronten els vuit científics que participen a les conferències TEDx Barcelona que es celebren a CosmoCaixa. Es tracta de la tercera convocatòria d'aquests conferències ràpides i en format espectacle que es fan a Barcelona. Es tracta d'una franquícia dels populars cicles TED, que es van començar a organitzar als Estats Units fins a explotar la seva fama des que van començar a penjar a la seva web les seves conferències. Entre els conferenciants americans hi ha els científics, tecnòlegs i pensadors més influents del món, des de Bill Gates fins al psicòleg experimental Steven Pinker. Fa tres anys es van obrir a altres països on atorguen franquícies per organitzar l'esdeveniment amb el mateix format.

Aquesta tarda, el CosmoCaixa ha convocat vuit científics de centres de recerca catalans, triats pels organitzadors, Infonomia, perquè la seva recerca pot canviar el futur. Unes 900 persones van demanar anar-hi com a públic, però tan sols 300 han estat finalment triades, perquè a la sala no n'hi cabien més. En les normes universals que regeixen les conferències TED no tan sols es trien els ponents pel seu impacte potencial, sinó que també es tria el públic: en el moment de fer la preinscripció es demana als sol·licitants que argumentin per què volen assistir a les conferències. De fet, quan TED va començar, la selecció era molt estricta i, encara que avui la conferència és gratuïta, aleshores els convidats privilegiats havien de pagar uns 7.000 dòlars per anar-hi.

Entre els ponents catalans que l'entregat públic de TEDx Barcelona ha pogut escoltar, hi ha Eduard Gratacós, cap del servei de medicina maternofetal de l'Hospital Clínic de Barcelona, que treballa per trobar tècniques de diagnòstic per la imatge que permetin detectar ja en el fetus, en el ventre de la mare, anomalies en el cervell que d'altra manera passarien desapercebudes fins passats els 2 anys, en un moment en què possiblement no tindrien remei. També hi ha participat Melike Lakadamyali, investigadora de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) especialitzada en tècniques per la imatge d'avantguarda amb les quals ha pogut veure actuar un virus en directe. Miquel Costas, de la Universitat de Girona, ha explicat com replantejar-se l'ús de la química per millorar el medi ambient i aconseguir, a través de la fotosíntesi artificial, produir energia com hidrogen, que podria utilitzar-se en vehicles.

stats