Un grup de veïns del Gòtic de Barcelona ocupa un edifici en protesta contra l'especulació immobiliària

Els Mossos han identificat alguns dels activistes que participaven en la protesta 

Més de mig centenar de veïns del districte de Ciutat Vella de Barcelona convocats per la plataforma Resistim al Gòtic han ocupat aquest matí el número 3 del carrer del Correu Vell. Havien difós una jornada d'actes amb una cercavila i una xerrada sobre habitatge, però han aprofitat la cercavila per entrar a l'immoble en una protesta contra l'especulació immobiliària. El 2016 l'Ajuntament de Barcelona ja va constatar que un 53% de les places d'allotjament del barri Gòtic eren per a turistes, i que els veïns són minoria.

Passats dos quarts de dotze del migdia els veïns s'han aturat davant l'edifici i, mentre feien sonar música per uns altaveus portàtils i cridaven i ballaven, han obert la porta de la casa de cinc plantes, aparentment buida des de feia temps. Al cap de mitja hora, quan encara hi treballaven, han arribat mitja dotzena de patrullers dels Mossos que han identificat alguns dels manifestants. Els activistes han canviat el pany de l'edifici mentre els Mossos eren a fora. Després han traslladat la xerrada sobre habitatge que havien de fer a la plaça dels Traginers davant la casa ocupada i han programat activitats durant tot el dia.

"Aquest bloc, format per nou pisos i dos locals, era ple de veïns i veïnes fa només un any i escaig", ha explicat un membre del col·lectiu quan ha llegit un manifest davant l'edifici ocupat. Alguns dels habitants hi duien més de 30 anys, ha afegit, però una empresa va comprar el bloc i "mitjançant xantatges" en va expulsar els veïns. "Des d'aleshores aquest edifici és buit", ha assegurat, i també ha dit que la mateixa empresa ha comprat un altre edifici al barri, al carrer d'en Serra número 15, on duu a terme "les mateixes pràctiques". "Contra l'especulació i davant la falta d'alternatives d'habitatge públic al barri, defensem el nostre dret a l'habitatge i d'arrelament expropiant qui fa negoci amb el nostre barri i les nostres vides", ha rematat.

Vuit persones, incloent-n'hi una de menys de 18 anys, ja s'han traslladat a viure a l'edifici

Vuit persones, una de menys de 18 anys, s'han traslladat a viure a l'edifici, segons els activistes. Per això reclamen a l'empresa propietària, que hauria mantingut l'immoble buit durant més d'un any, que obri una negociació amb els ocupants per acordar "contractes de lloguer social que s'adaptin als ingressos i realitats socioeconòmiques dels veïns".

El barri Gòtic és una de les zones més visitades de la ciutat i això el converteix en una zona buscada pels negocis relacionats amb el turisme, tan comerços com hotels i habitatges turístics, i fins i tot altres negocis més irregulars. L'ARA ja va explicar que s'hi han instal·lat una sèrie de clubs cannàbics irregulars que pesquen turistes per vendre'ls marihuana i haixix saltant-se la normativa i, en alguns casos, els ofereixen altres drogues. A més, ja hi ha hagut enfrontaments entre grups relacionats amb els clubs i entre clients i propietaris que han tensat el barri.

Els membres de Resistim al Gòtic denuncien el procés de gentrificació que pateix el barri i l'expulsió dels veïns. "L'habitatge s'ha perdut, és buit o bé està destinat a un ús turístic", ha dit el portaveu. A més, critiquen que la política d'habitatge públic i social al Gòtic "és nul·la" perquè no hi ha cap promoció en marxa. A la protesta s'hi han deixat veure la regidora de la CUP de l'Ajuntament de Barcelona Eulàlia Reguant i l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González.

Etiquetes

Més continguts de