El Gòtic també es rebel·la contra els narcopisos

Els veïns del barri reclamen més agilitat a la justícia en la lluita contra la venda de droga

“Des que la policia comença a treballar fins que desactiven el narcopís, passen molts mesos i el barri i la convivència entre els veïns es degrada molt ràpidament”. Ho assegura el portaveu del Grup d’Afectats pel Narcotràfic al Gòtic, Daniel Milian, que agraeix l’acció policial però alerta que el fenomen dels narcopisos s’està estenent amb molta rapidesa per tota la ciutat i que cal reaccionar amb més agilitat. “Cal que l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat es posin d’acord, legislin, canviïn els protocols i facin alguna cosa més contundent, perquè el problema va més de pressa que la capacitat de solucionar-lo”, opina.

Violència, robatoris i xeringues

Daniel Milian té una botiga a la plaça dels Traginers de Barcelona, on fa unes setmanes s’hi van desmantellar dos punts de venda de droga i on ahir prop d’una cinquantena de persones van manifestar-se per denunciar la proliferació del tràfic i la venda d’heroïna al Barri Gòtic. Els veïns denuncien que, sovint, “els consumidors [de drogues] s’instal·len al barri i comencen a delinquir”, i llavors apareixen les baralles (a vegades amb armes blanques), els robatoris en locals i cases particulars i l’aparició de xeringues al carrer... Fins i tot a tocar de l’Escola Àngel Baixeras.

“He arribat a veure gent fent cua davant aquesta farmàcia de la droga -explica l’Andrés, que té una galeria d’art a la plaça-. Tenen contacte directe amb els veïns, amb els nens de l’escola, amb els comerciants... Ens afecta a tots”. L’existència de narcopisos, diuen els veïns, no només perjudica els voltants de l’immoble, sinó que danya tot el barri i tota la ciutat. L’Andrés, per exemple, assegura que molts dels seus clients ja no volen acostar-se al seu local per por. “No convoco mai els clients a certes hores del matí o de la nit perquè no es trobin amb problemes”, afegeix la Maria, que té un despatx d’arquitectura prop de la plaça dels Traginers.

L’associació de veïns assegura que té detectats entre quatre i cinc narcopisos al Barri Gòtic i que tenen notícia d’un més al barri de Sant Antoni. “Aquests problemes van començar al Raval fa més d’un any i ens pensàvem que era una cosa aïllada, però per desgràcia no és així -explica Daniel Milian-. A més, és un problema que tampoc és únic del Gòtic ni de la plaça dels Traginers. És una evidència que hem perdut en 25 anys el que havíem guanyat just després de les Olimpíades, quan va començar a baixar el nombre de consumidors al centre de la ciutat. Tenim veïns que són grans i es posen les mans al cap amb aquesta situació. Diuen que creien que es moririen pensant que aquest problema ja no tornaria; però ha tornat, i amb una gran agressivitat”.

Pisos buits i droga barata

Entre els cartells que ahir portaven els manifestants destacaven missatges com “Fora especuladors” i “Narcopisos = especuladors”. Els veïns no dubten a vincular l’existència d’aquests centres de tràfic de droga amb el fet que hi hagi pisos i locals buits. Recorden, de fet, que un dels locals ocupats pels narcotraficants a la plaça pertany des de fa un cert temps a un fons voltor. “Si el propietari no se’n fa càrrec, ningú fa res per treure’ls d’allà”, explica la Maria. Tant ella com l’Andrés van intentar adquirir el local però ningú els va respondre. Alhora, diuen, els preus són tan desorbitats que ningú s’ho pot permetre.

Daniel Milian també indica que el fet que el negoci de les drogues hagi evolucionat i ara se’n venguin monodosis a preus molt assequibles ha ajudat a multiplicar el fenomen. “Ara, per 3 o 5 euros poden comprar-ne una dosi. I això fa que sigui molt més fàcil -indica-. Demanen monedes pel carrer i aconsegueixen diners fàcilment. El problema ve quan tenen més necessitat de consumir que capacitat d’aconseguir diners. Llavors és quan necessiten fer activitats delictives i comencen els robatoris i les baralles entre ells”.