Societat 31/03/2015

El Govern ultima el Consorci Sanitari de Lleida tot i l'oposició del Parlament

El nou ens gestionarà un pressupost d'uns 287,45 milions d'euros anuals

Europa Press / Ara
2 min
PROTESTES CONTINUADES  El 29 de novembre està prevista una manifestació a Lleida contra el consorci.

BarcelonaLa Conselleria de Salut de la Generalitat està ultimant l'aprovació d'un consorci públic que unifiqui en un sol ens la gestió de la sanitat a Lleida, tot i que el Parlament ha aprovat una moció que demana paralitzar aquesta controvertida iniciativa. En un edicte publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), Salut publica el projecte de "dissolució de Gestió de Serveis Sanitaris i la constitució del Consorci Sistema Integral de Salut Lleida (SIS Lleida)".

El text del projecte elaborat per Salut podrà consultar-se durant vint dies hàbils a partir d'aquest dimecres a la seu i la pàgina web de la Conselleria, amb l'objectiu que els ciutadans "puguin formular les al·legacions que considerin oportunes" abans que s'aprovi mitjançant un acord de Govern.

En l'esborrany de l'acord de Govern, Salut destaca el seu objectiu d'unificar tots els dispositius assistencials gestionats per proveïdors vinculats al sector públic de la Regió Sanitària de Lleida, "amb la corresponent integració dels seus mitjans materials i personals a l'ens resultant, de naturalesa pública".

El nou consorci sanitari de Lleida estarà integrat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida i la Universitat de Lleida (UdL), tal com va aprovar el consell de direcció del CatSalut el 29 setembre 2014. De fet, tots aquests ens ja han aprovat la seva participació.

La proposta de constitució del nou consorci comporta la dissolució de l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris -que ara gestionava la sanitat de la regió lleidatana juntament amb l'ICS-. GSS es fa càrrec actualment de l'Hospital Santa Maria de Lleida i l'ICS de l'Arnau de Vilanova, per exemple. El nou consorci contempla que els actius i passius de GSS s'integrin en primer lloc al CatSalut, que posteriorment els aportarà al nou consorci, mentre que l'ICS aportarà el seu personal i els centres que gestiona, sobretot ambulatoris i consultoris locals.

"Per garantir la continuïtat de la prestació dels serveis (...) s'ha d'assegurar que el nou consorci disposi de recursos econòmics des de la seva posada en funcionament", destaca el text que es preveu aprovar. Per això, "s'autoritza -al director del CatSalut, Josep Maria Padrosa- a realitzar les modificacions pressupostàries necessàries i les transferències que garanteixin els fluxos financers necessaris" fins a sumar els 287,45 milions d'euros anuals que es calcula que necessitarà en nou ens. El SIS Lleida tindrà "una sola línia directiva, executiva i assistencial", i es preveu un estalvi de prop de 400.000 euros amb tots els canvis previstos, de manera que Salut defensa que no suposarà despeses extraordinàries. La fusió d'aquestes institucions inclourà els 4.000 professionals sanitaris que hi ha a la regió.

Oposició al Parlament

La publicació al DOGC suposa tirar endavant un projecte que fa deu dies el Parlament va rebutjar. ERC va sumar-se a una moció de rebuig presentada per ICV-EUiA i CiU va quedar-se en minoria defensant el projecte. Per aquesta raó, els ecosocialistes van assegurar fa dos dies que estudien portar el conseller Boi Ruiz als tribunals.

El projecte també compta amb un rebuig destacable al territori, que va cristal·litzar amb la constitució de la Marea Blanca de Lleida. Aquesta plataforma ha organitzat diverses manifestacions, amb concentracions setmanals en alguns centres des de fa mesos, i assegura que ha recollit més de 38.000 signatures contra la constitució d'aquest consorci, en considerar que suposa una privatització encoberta de la sanitat pública.

stats