Societat 12/06/2012

El Govern recorrerà al Constitucional el decret d'Educació de l'Estat

Homs anuncia l'inici dels tràmits, que seguiran el mateix camí que el decret de sanitat

O. March / S. González
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que el Govern, després d'analitzar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional el decret d'Educació que va aprovar el govern espanyol perquè considera que envaeix competències fixades a l'Estatut. Així doncs, aquest decret serà portat al tribunal de la mateixa manera que s'ha fet amb el de sanitat. "Defensarem l'autogovern de Catalunya en totes les circumstàncies", ha dit Homs, qui ha afegit que espera que la resta de forces polítiques que defensen l'autogovern "tanquin files" amb l'exeuctiu d'Artur Mas.

El Consell de Garanties Estatutàries considera que el decret de retallades en educació conté articles inconstitucionals i que vulneren competències de la Generalitat. En concret, són dos articles els que vulneren la Constitució i quatre més que no respecten les competències de la Generalitat.

El dictamen arriba tan sols una setmana després que el mateix Consell de Garanties Estatutàries considerés que diversos preceptes del reial decret llei de mesures urgents sobre sanitat també són contraris a la Constitució i envaeixen competències catalanes.

El Consell argumenta que el decret "imposa una obligació de cofinançament per part de la Generalitat de les beques destinades al component de matrícula en el cas que aquesta fixi el preu públic de l'ensenyament per damunt del límit inferior que finança l'Estat", per la qual cosa hi ha "vulneració de l'autonomia financera en la vessant de la despesa" que marca la Constitució. També subratlla que es vulnera la “competència exclusiva” de la Generalitat per ordenar i regular les seves finances.

El dictamen també estableix una invasió competencial en la regulació del règim del professorat docent i la regulació dels requisits per a crear centres universitaris.

stats