Societat 27/08/2013

Els Mossos estan "atents" als burques per detectar la "radicalització" però no en fan cap "cens"

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, matisa que el vel integral només és un "indicador" que els agents utilitzen en l'observació de l'entorn

Ara / Acn
2 min

BarcelonaEls agents dels Mossos d'Esquadra estan atents als vels integrals per si poden ser un indicador que delati algun nucli de radicalització islamista, però no en fan cap "cens" ni cap "base de dades". Aquesta és la posició final del Govern al final d'una jornada de certa confusió sobre el suposat 'cens' de burques i nicabs anunciat aquest dimarts per 'El Periódico'.

La matisació és del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i l'ha fet poc abans de les vuit del vespre des de Tàrrega, segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Hores abans, el portaveu del Govern, Francesc Homs, semblava que admetia la informació de 'El Periódico' en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Els Mossos estan fent la seva feina", ha dit Homs, que ha afegit que la decisió de la policia catalana "no respon a cap ordre del Govern".

Segons 'El Periódico', agents dels Mossos de diferents unitats tenen l'ordre d'informar cada vegada que detecten una nova persona que vesteix el vel islàmic integral (nicab o burca), ja que l'auge d'aquesta peça de roba és un indicador de la irrupció del salafisme.

Aquesta informació coincideix amb el fet que el Govern té la intenció de fer una llei per prohibir-ne l'ús en els espais públics. Tot i això, Francesc Homs nega que hagin donat cap ordre a la policia: "Això està a l'àmbit de l'actuació policial, per identificar situacions que es puguin produir sense estigmatitzar."

Es fa a tot Europa

Per Espadaler, també es tracta d'una tècnica estrictament policial i manté que s'aplica a tot Europa. Segons ell, "allò que fa la policia catalana en l'àmbit dels radicalismes, igual com fan totes les policies europees, és una relació d'indicadors que podrien assenyalar-nos processos de radicalització". "En cap cas hem fet un cens ni una base de dades, només tenim uns indicadors perquè la policia de proximitat tingui informació d'aquests fenòmens", ha assegurat.

El titular d'Interior ha assegurat que "no es tracta de criminalitzar ningú, sinó d'estar atents al que passa". "Aquí hi ha un risc objectiu de radicalització en determinats àmbits del món islàmic i, per tant, nosaltres tenim l'obligació i la voluntat d'estar atents", ha advertit. Segons Espadaler, els indicadors –entre els quals hi ha la vestimenta però ni és l'únic– serveixen per "detectar" processos de radicalització.

A més, el conseller ha explicat que els documents interns amb els quals treballa la policia catalana serveixen per "donar formació als agents que treballen en l'àmbit de proximitat perquè tinguin coneixement d'un fenomen que ha estat sobrevingut i que no coneixien".

stats