Govern i ajuntaments de l'Ebre reactiven el front comú contra el Castor

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, exigeix des de Tortosa un canvi d'actitud i transparència al ministeri d'Indústria

El Govern i els ajuntaments de les Terres de l'Ebre tornaran a fer front comú per exigir el desmantellament de la plataforma Castor, després de conèixer-se alguns detalls dels informes geològics encarregats pel ministeri d'Indústria que confirmen la relació entre les injeccions de gas i els sismes. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat la "indignació" que hi ha per part dels ajuntaments i de la Generalitat per la "deslleialtat" del ministeri, que no ha aportat cap tipus d'informació sobre el magatzem de gas.

Espadaler ha exigit un canvi d'actitud al ministeri, a qui ha reclamat "transparència" sobre tots els estudis que s'han requerit sobre el Castor. "Hem passat de la preocupació durant els episodis sísmics a la indignació per l'actitud deslleial del ministeri d'Indústria". Així ha expressat el conseller Espadaler el malestar que hi ha cap al govern espanyol per part de la Generalitat i dels ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l'Ebre, després de constatar que el ministeri d'Indústria ha "ocultat" informació sobre la plataforma Castor.

Durant la reunió, convocada pel conseller d'Interior i que s'ha celebrat aquesta tarda a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre per valorar el contingut de l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), representants dels ajuntaments i el mateix Govern han reiterat la petició de demanar el tancament definitiu i desmantellament de la plataforma Castor. "Continuarem mantenint la unitat d'acció que vam tenir durant l'episodi per demanar allò que ja no és només voluntat dels ajuntaments, del Govern, un mandat del Parlament, sinó que també és un clam del conjunt de la ciutadania que reclama el tancament de la instal·lació", ha assegurat. Al matí s'han reunit el alcaldes sols a Benicarló.

La via judicial oberta

Sobre la denúncia que la Generalitat va presentar a la fiscalia de medi ambient de Tarragona i que es va traspassar a la fiscalia de Castelló, que és qui instrueix les diligències d'investigació, el conseller ha assegurat que no hi ha cap novetat. Amb tot, davant la possibilitat que la fiscalia de Castelló estudiï querellar-se per un possible delicte ambiental, el conseller ha avançat que, si es confirma, la Generalitat estudiarà "seriosament" personar-se en la causa.

"L'objectiu comú és el tancament definitiu d'aquesta activitat i l'informe que hem conegut posa negre sobre blanc allò que tothom intuïa, que és la relació directa de l'activitat del Castor amb l'episodi dels sismes", ha assegurat Espadaler.

Per part seva, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, s'ha mostrat satisfet perquè es manté el front comú contra la instal·lació, i ha lamentat la "deslleialtat" del ministeri cap als ajuntaments i el Govern. Montserrat ha assegurat que els informes han confirmat el que "el sentit comú ens deia" sobre la relació causa-efecte, i s'ha mostrat preocupat pel contingut d'aquests estudis. "Encara fa més por en la mesura que parla de falles no cartografiades", ha afegit.

A la reunió d'aquest dijous han assistit els alcaldes d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, i regidors d'Amposta i Tortosa. També el delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich; el cap de la Unitat de Protecció Civil a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, José Maria Mangas; la directora dels serveis territorials d'Interior, Eva Ruiz; i representants de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i representants dels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià.

Més continguts de