23/09/2015

El Govern farà una alarma per a mòbils per agressions masclistes

3 min
maltractaments

BarcelonaJa han mort sis dones a causa de la violència masclista aquest any. El Govern vol trobar maneres més eficaces de lluitar contra aquesta mena d’agressions i ahir va aprovar el pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica 2015-2018. Per afinar la resposta dels cossos policials preveu, per exemple, desenvolupar una aplicació per a mòbils per a avisos urgents en cas d’agressió. L’aplicació enviarà una trucada directament a un grup específic dels operadors del 112 per garantir una reacció més ràpida, però a més quan es faci servir Emergències captarà automàticament la posició des d’on s’ha activat.

L’aplicació és una de les eines que han de servir per combatre la violència contra les dones. S’afegirà a una bateria de mesures perquè les policies locals es coordinin millor amb els Mossos d’Esquadra en aquesta mena de casos i tinguin els protocols adequats per respondre-hi. Una de les dues dones assassinades aquest agost per la seva parella a Castelldefels havia trucat com a mínim quatre vegades a la Policia Local per avisar que el marit la maltractava. Com que al final no el va denunciar, tot va continuar igual. La nit que l’home li va disparar també va matar els dos fills -de 7 i 12 anys- que tenien en comú.

Denúncies

De les sis dones mortes aquest any a causa de la violència masclista, cap havia denunciat el seu agressor. De fet, segons l’ Enquesta de violència masclista a Catalunya, tan sols denuncien un 17% de les dones que són víctimes d’agressions, i una de cada quatre catalanes n’ha patit com a mínim una. L’enquesta es va fer el 2010 però el pla que es va aprovar ahir preveu tornar-la a fer, i també participar en recerques d’àmbit internacional. Una altra enquesta feta pel ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat aquest any indicava que es denuncien el 26% de les agressions, tot i que la xifra només feia referència a les agressions masclistes comeses per la parella.

Denunciar la situació no sempre evita la tragèdia -l’any passat ho havien fet set de les catorze víctimes mortals, i l’anterior, dues de les quatre que hi va haver- però frena molts casos. Sigui com sigui, un dels reptes als quals s’enfronta la policia és la falta de denúncies. L’administració lluita per combatre-la i les xifres desmenteixen els que pensen que això pot fomentar les denúncies falses. La Memòria de la Fiscalia General de l’Estat indica que, dels 37.456 escrits d’acusació que van fer els fiscals a tot Espanya per casos de violència contra la dona, només es van retirar 200 acusacions. I d’aquestes tan sols en 22 el fiscal va considerar que la denúncia podia ser falsa: un 0,06% dels escrits que s’havien presentat.

Un altre dels problemes que s’han detectat en l’atenció jurídica de les víctimes de violència masclista és que els jutges cada vegada concedeixen menys ordres de protecció i allunyament. La Memòria de la Fiscalia Superior de Catalunya admet: “Durant el 2014 es manté la tendència dels anys anteriors, un descens constant en l’atorgament d’aquestes mesures”. I afegeix que caldria fer “una profunda reflexió” sobre aquesta davallada perquè “són el mètode més eficaç per evitar les possibles represàlies després de la denúncia”. Segons els informes del Consell General del Poder Judicial, el 2007 a Catalunya es van aprovar un 62% de les peticions d’ordres de protecció per violència contra les dones. Aquest percentatge no ha parat de baixar i l’any passat ja estava per sota del 35%.

El pla també preveu posar en marxa una web per a joves que han sigut o poden ser maltractades. És el projecte Trencant el cercle, que s’ha de convertir en un espai “d’informació i recomanacions per a possibles víctimes” on s’explicaran les vies per sortir del “cercle de la violència”. A més, la conselleria d’Interior activarà un qüestionari policial perquè els agents avaluïn la situació de risc en cada cas de violència més enllà dels primers avisos, per estudiar com evoluciona cada situació de risc i fer un pla de seguretat personalitzat per a cada dona.

stats