Salut

El Govern aprova una aliança entre els set centres públics de recerca en salut

Els instituts d'investigació podran treballar de manera col·laborativa i coordinada

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d'una aliança estratègica entre els set centres de recerca vinculats a l'Institut Català de la Salut (ICS) per fomentar la cooperació entre ells i traslladar els resultats de les seves investigacions conjuntes a l'assistència clínica. L'objectiu d'aquesta estructura, que rep el nom d'Institut de Recerca i Investigacions en Salut de Catalunya (Iriscat), és que els set instituts públics de recerca en salut puguin treballar plegats i de manera coordinada en un mateix espai.

"En aquest país hi treballen més de 750 investigadors i es fan 6.000 assajos als hospitals, de manera que potenciar la feina conjunta entre centres de primer nivell es tradueix en un augment de l'oportunitat de tractament per a la població", ha resumit la consellera de Salut, Alba Vergés. En una atenció als mitjans per explicar els acords de Govern, la republicana ha assegurat que la recerca és un àmbit prioritari per al país: "No només per a l'actual país, sinó per al futur, per al país que volem ser".

Els set centres són l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i l'Institut d'Investigació d'Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina). El departament de Salut no descarta, però, ampliar la participació d'altres centres en l'aliança en un futur.

Fonts de la conselleria asseguren que l'acord permetrà aprofitar millor el coneixement que es genera en aquests centres de primer nivell i, de retruc, potenciar el hub de recerca i investigació català, que és referent al sud d'Europa. "Tenim un gran potencial de recerca en salut", ha indicat Vergés, que ha afegit que aquesta "aliança de país" es traduirà en més projecció de la recerca catalana: "Ens farà més competitius a Europa i ens permetrà col·laborar amb altres centres del món". 

En els pròxims mesos, el Govern desplegarà el pla estratègic per engegar la nova xarxa col·laborativa, però abans caldrà que els set centres ratifiquin l'adhesió a l'Iriscat en els respectius òrgans de govern de cada centre.

Més continguts de