Societat 24/02/2015

El Govern aprova el nou codi d'ètica dels Mossos

El text, que també inclou les policies locals, insta a actuar amb neutralitat política i a utilitzar la força només en cas necessari

Acn
2 min
Els Mossos carreguen contra els bombers  davant del Parlament/ Toni Albir/EFE

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya, proposat pel Comitè d'Ètica, que estableix uns "mínims principis ètics, valors i competències" que han de seguir tots el agents dels cossos policials catalans, tant els Mossos d'Esquadra com les policies locals. El codi insta els agents a actuar amb integritat, proporcionalitat, congruència i oportunitat, mantenint la neutralitat política i la imparcialitat. També se sol·licita l'atenció als més vulnerables, respectant el medi ambient i les sensibilitats socials i intentant resoldre els conflictes mitjançant la mediació i el diàleg, utilitzant la força només en cas necessari. Quan aquesta s'hagi d'aplicar es farà amb els instruments menys lesius i seguint els principis d'oportunitat, congruència i proporcionalitat.

Després que al novembre es presentés l'esborrany de codi, ara el Govern ha aprovat el text definitiu, després de passar per un procés participatiu dels agents. El document també estableix valors i comportaments de la policia com la funció pública, concretada en la voluntat de servei com a servidors públics i també en la transparència amb l'administració de justícia i els mitjans de comunicació. La professió s'ha de regir per uns valors de proximitat i ètica i ha d'estar orientada a les persones. El codi també demana sentiment de pertinença al cos i la cooperació entre els diversos cossos policials.

A més de la protecció de persones i béns, la pau social, garantir l'ordre públic i defensar l'interès general i les institucions, els policies han de prestar especial atenció al tracte dispensat a les persones físicament, psicològicament, socialment i econòmicament vulnerables. El codi també serà referència per als vigilants municipals i està obert a modificacions i adaptacions futures.

El Comitè d'Ètica

El comitè va ser constituït el 24 de febrer de 2014 i la seva principal missió ha estat la redacció d'aquest codi. L'anterior va ser derogat per l'exconseller Felip Puig, poc després d'assumir el càrrec. Aquell codi, molt més concret i detallat, tant com per entrar en explicar com haurien de ser actuacions com ara les d'ordre públic, no va comptar amb el suport del consell policial i va generar també un ampli rebuig entre els sindicats.

El nou codi ètic, doncs, és un recull més genèric de valors i actituds que han de guiar l'exercici professionals dels policies de Catalunya. El codi no inclou cap part sancionadora. El text destaca que ser policia és formar part d'un servei públic que té com a missió la defensa dels drets de les persones i de les seves llibertats.

El Comitè d'Ètica de la Policia està compost per deu membres nomenats pel conseller d'Interior, entre els quals hi ha cinc persones dels àmbits acadèmic o professional del dret i l'ètica, tres membres dels Mossos d'Esquadra i dos membres dels cossos de policia local proposats per les entitats municipalistes. Està presidit pel filòsof i professor Francesc Torralba.

stats