Societat 06/03/2011

El Govern reclama les competències per establir els criteris d'accés a la universitat

Antoni Castellà qualifica de "molt nefast" el model aplicat pel govern espanyol

Acn
2 min
El secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà

BarcelonaEl Govern vol tenir les competències necessàries per poder organitzar el model d'accés a la universitat. En una entrevista a l'ACN, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha qualificat de "molt nefast" el sistema aplicat pel govern espanyol, que s'allunya de l'antic de quotes per estudis i que fa que estudiants Formació Professional i Batxillerat s'examinin de les mateixes matèries. El secretari ha explicat que aquest és un dels temes més treballats des que va arribar al càrrec i ha defensat que Catalunya hauria de tenir aquesta competència. "Independentment de si creiem que nosaltres com a projecte nacional hauríem de tenir-la, també és per eficiència", ha declarat.

Els estudiants, tant de Batxillerat com d'FP, s'oposen a l'actual model d'accés a la universitat. Un model que l'any passat ja va generar moltes crítiques ja que l'eliminació de la reserva de quotes per estudis va fer que un elevat nombre d'estudiants que van obtenir la nota que necessitaven no van poder accedir a la carrera que volien. En alguns estudis, els alumnes que provenien d'FP van copar les places i molts batxillers es van quedar fora del sistema.

Castellà ha defensat que Catalunya tingui la competència per establir els criteris d'entrada. Ha dit que aquesta és una competència que l'Estat no vol deixar de tenir i ha afegit: "La volen mantenir i l'exerceixen negativament".

"Si ens hem d'equivocar ja ens equivocarem nosaltres, però en aquests moments el més terrible és que s'equivoquin uns altres i a més afectin els nostres ciutadans", ha assegurat. A curt termini però, ha reconegut que el pas és la negociació amb l'Estat, i ha mostrat el compromís del Govern de posar tots els esforços per aconseguir la modificació de la Selectivitat.

Ha considerat de "molt irresponsable" l'actuació del ministeri d'Educació i ha afirmat que, tard o d'hora, aquest model s'haurà de canviar "perquè no és sostenible".

"Deixi'ns prendre els criteris, perquè el risc és acabar tenint una bossa d'estudiants que han complert amb el que l'administració els exigeix i es queden fora del sistema", ha declarat Castellà.

El secretari ha reflexionat que si no es fa la modificació s'està arribant a la situació d'homogeneïtzar un accés d'entrada a la universitat on els estudiants de Batxillerat queden "més limitats" i que dóna un missatge "molt negatiu" sobre els Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) ja que es poden convertir en "la porta del darrera" d'accés a la universitària, cosa que aniria en contra del seu esperit.

"Quan algú decideix anar a la universitat no ha de ser com a pas previ sinó perquè ha decidit que canvia el seu recorregut professional i això amb les quotes quedava garantit", ha dit. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, també s'ha mostrat partidari de tornar al sistema de quotes.

Castellà ha lamentat que "no hi ha marge" per aconseguir la modificació per aquest curs per la qual cosa ha avançat que es tornarà a produir "una situació molt complicada" amb un percentatge elevat d'estudiants que després de passar les proves d'accés tindran problemes a la plaça desitjada. "Al següent curs això no pot seguir", ha conclòs.

stats