El Govern demana "transparència" a l'Estat sobre l'arribada de joves immigrants

El conseller Chakir el Homrani exigeix tenir més informació per planificar les acollides

"Només ens en sortirem de manera coordinada". El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, admet que l'arribada de menors no acompanyats ha "superat una mica" el Govern –entre els mesos de juliol i agost n'han arribat uns 950, mentre que en tot el 2015 se'n van acollir 370– i, per donar-hi resposta, reclama la col·laboració de totes les administracions implicades. En una entrevista a TV3, ha assenyalat especialment el govern espanyol per demanar-li més "transparència" sobre l'arribada d'aquests menors: "O podem saber, amb planificació, els que ens arriben, o no ho podem fer com ens agradaria".

En concret, ha lamentat que quan aquests joves arriben sense documentació poden passar set o vuit mesos fins a aconseguir regularitzar administrativament la seva situació i que això, en joves que ja tenen més de 17 anys, pot representar sortir del sistema de protecció a la infància sense estar regularitzats i, per tant, els aboca a l'exclusió. El conseller demana a l'Estat poder habilitar algun document per solucionar aquesta problemàtica. 

El Homrani defensa, en aquest sentit, que a Catalunya es treballa per "acollir tothom" i que això genera molta "tensió" perquè, els dos últims mesos, per exemple, s'han hagut d'habilitar gairebé un miler de places per a aquests joves. El conseller considera que amb més informació es podrien planificar més les arribades i també els programes que s'ofereixen a aquestes persones. "És una irresponsabilitat", ha alertat. El Homrani té previst trobar-se aquesta setmana amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per abordar temes com el de l'arribada de joves immigrants.