Societat 15/09/2018

La renda garantida es desplega amb comptagotes

S’han denegat tres de cada quatre sol·licituds el primer any i el reglament queda posposat al 2019

Pau Esparch
4 min
La Liz, una de les beneficiàries de la renda garantida

BarcelonaQuan fa un any va entrar en vigor la llei de la renda garantida de ciutadania (RGC), el Govern va anunciar que havia de servir per “lluitar contra les desigualtats” gràcies a “l’empoderament de les persones que la rebin”. Però des del 15 de setembre de l’any passat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies només ha acceptat el 10% de les sol·licituds que ha valorat, que corresponen a 5.043 expedients. Pel que fa al 90% restant, el 73% són peticions que s’han denegat, l’11% són desistiments de les mateixes persones que les havien presentat i el 6% estan pendents de requeriments. El gruix de les 5.043 sol·licituds aprovades reben la RGC –que fins ara era d’un mínim de 564 euros mensuals–, i la resta són beneficiaris de prestacions estatals als quals només els correspon el complement de la renda garantida.

Tot i això, la RGC arriba avui a 26.958 famílies. Una part d’aquestes famílies –tot i que el departament no va concretar quantes– rebien fins fa un any l’antiga prestació de la renda mínima d’inserció (RMI), que en el moment en què es va substituir per la RGC tenia 26.130 famílies beneficiàries. La prestació empara un total de 68.350 persones, segons les estimacions de la Generalitat, que calcula que les famílies estan formades, de mitjana, per dos i tres membres (entre adults i menors). A les famílies que cobren la RGC el departament hi suma els pensionistes i els beneficiaris de prestacions estatals amb rendes baixes –45.363 persones– que reben el complement fins a arribar al topall de la RGC.

El Govern va valorar ahir que la llei de la renda garantida arriba a més de 113.000 persones: les 68.350 beneficiàries de la RGC més les 45.363 del complement. Malgrat tot, el 73% de les sol·licituds –que representen 36.443 famílies– s’han denegat. El secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va explicar que es van registrar 39 motius diferents de denegació i que dos terços “es poden resoldre amb la implementació del reglament” que està pendent. El mateix departament va admetre que aquest reglament servirà, per exemple, per donar accés a la renda a col·lectius vulnerables que n’han quedat exclosos, però va reconèixer que no estarà fet i en vigor fins al gener de l’any vinent. El conseller, Chakir El Homrani, va atribuir als efectes del 155 la falta del reglament i que no s’hagi constituït la comissió de govern de la RGC, que ha de fer el seguiment de la prestació.

Retrets de les entitats socials

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, va reclamar, un any després de l’aprovació de la llei de la RGC, que s’accelerin tant la comissió de govern com el reglament. Va insistir que aquest últim “ha de garantir” l’accés a la prestació “a col·lectius amb vulnerabilitat diversa, com ara víctimes de la violència masclista, persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental, persones sense llar o amb dificultats per mantenir la casa”, que no poden rebre la RGC perquè ja tenen una altra ajuda. La Taula del Tercer Sector va afegir que “la renda garantida és l’avenç social més important dels últims anys i s’ha d’assegurar al màxim de persones”. CCOO va avisar que la falta de personal a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) dificulta l’aplicació de la RGC.

A part del reglament, el departament va especificar que un altre motiu de denegació és que algunes persones sol·licitants tenen ingressos que superen el llindar que fixa la llei. Però això canviarà a partir d’aquest mes perquè l’import de la renda està previst que augmenti i també farà que creixi el llindar que dona dret a percebre-la.

El nou import mínim de la prestació passarà a ser de 609 euros mensuals (amb 75 euros per fill). De fet, es preveu un augment progressiu fins al 2020 de l’import de l’ajuda i, en conseqüència, del llindar que permet cobrar-la. Segons el departament, els beneficiaris han passat a rebre 200 euros més perquè amb l’antiga prestació cobraven uns 600 euros de mitjana i en el primer any de la RGC l’import ha pujat a 800. Malgrat tot, les persones a qui se’ls ha denegat la RGC durant aquest any hauran de tornar a fer la petició. Una situació que no es dona amb les persones que reben la RGC i troben una feina: se’ls suspèn l’ajuda fins que –si és el cas– tornen a l’atur, va explicar ahir el conseller.

Durant aquest primer any, 2.600 persones han deixat de cobrar la RGC perquè han trobat feina amb els programes lligats a la prestació. El Homrani va destacar que la renda garantida ha fet que 11.000 persones que havien desistit d’apuntar-se al SOC –“perquè no tenien esperança en les polítiques públiques”– s’hi hagin tornat a inscriure, ja que és un dels requisits per poder accedir a l’ajuda.

Sense sol·licituds pendents a final d’any

El Homrani va dir que la previsió del departament és acabar l’any sense sol·licituds pendents. Actualment, de les 69.197 peticions que s’han fet, el 28% estan en vies de resoldre’s. Un total de 4.084 són sol·licituds de la RGC i la resta, 15.510, del complement de pensions, prestacions i altres ajudes estatals. En aquest últim cas, alguns expedients estan fora del termini de resolució previst, però el Govern justifica que està negociant amb l’Estat les incompatibilitats per evitar que les persones puguin perdre les ajudes que ara reben si passen a beneficiar-se del complement de la renda garantida.

stats