SOCIETAT
Societat 04/10/2012

El Govern denuncia una reducció del 15% en les subvencions de l'Estat per a la recerca

Antoni Castellà considera que la retallada en els pressupostos de l'Estat ''és un error gravíssim'' que afectarà el sistema de recerca català

Acn
2 min
El secretari d'Universtats i Recerca, Antoni Castellà, és el responsable del Govern en educació superior, dins de la conselleria d'Economia i Finances.

BarcelonaEl govern espanyol ha reduït en un 15%, és a dir, uns 340 milions d'euros, la partida dels pressupostos dedicada a subvencions de fons competitius per a recerca, que nodreix una part important del sistema de recerca català, segons ha denunciat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, en una entrevista a l'ACN. Castellà ha qualificat aquesta davallada "d'error gravíssim". A més, ha lamentat que de la partida destinada a recerca s'hagi reduït la proporció de subvencions a favor dels crèdits. Castellà ha xifrat en un 30% del total el que capta Catalunya cada any dels fons competitius estatals i creu que els parcs catalans s'hauran d'encarar més als fons europeus. El pressupost del govern espanyol del 2013 ha retallat en un 15% la partida dedicada a subvencions de recerca, de manera que el proper any, s'hi destinaran 340 milions menys que l'any passat. En concret, el 2012 es van destinar 2.460 milions a la partida no financera, mentre que en els pressupostos del 2013 es contemplen un total de 2.120 milions per a subvencions en recerca.

Aquesta reducció afectarà clarament el sistema de recerca català, ja que bona part d'aquests fons són competitius i un 30% recau en els parcs catalans. Per aquest motiu, Antoni Castellà qualifica "d'error gravíssim" la decisió. Per una banda, creu que afectarà el sistema català de recerca, que actualment ja és potent, i per l'altra, minvarà les possibilitats de promocionar l'economia basada en el coneixement.

Antoni Castellà ha criticat que tot i que el pressupost final no s'ha modificat, sí que s'ha reduït la part dedicada a subvencions. En canvi, s'ha augmentat la partida a crèdit i, per tant, són uns diners que s'han de retornar.

A més a més, el secretari d'Universitats i Recerca reclama que els fons destinats a la recerca no siguin distributius, sinó sempre competitius, per tal que les partides pressupostàries puguin potenciar els centres més bons, que a la vegada aconseguirien més visibilitat de caire internacional.

Tanmateix, Castellà és optimista i confia que les estructures existents a Catalunya permetran que els diferents parcs rebin fons europeus, i defensa que els fons de recerca a Europa s'incrementaran substancialment. Antoni Castellà creu que, tot i que els programes són més grans i a priori podrien comportar menys opcions, els mateixos centres de recerca han buscat col·laboracions per poder-hi competir. A més, Castellà ha explicat que des del departament s'ha intentat, preveient la decisió de Madrid, organitzar i ordenar i fusionar els centres de recerca per coherència científica perquè es puguin orientar encara més als fons europeus.

stats