EDUCACIÓ
Societat 09/06/2011

El Govern frena el pla educatiu que assigna un ordinador a cada alumne

Posa en marxa l'EduCAT 2.0, que combina llibres de text amb ordinadors propietat del centre i l'ús de pissarres digitals a les aules. Tot i així, els instituts que ara tenen l'1x1 podran mantenir-lo si ho demanen

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl Govern atura el model educatiu 1x1, que assigna un ordinador portàtil a cada alumne, i el substitueix per un nou sistema, anomenat EduCAT 2.0, que fomenta l'ús de pissarres digitals a les aules i "compatibilitza els llibres de text amb els ordinadors", que en aquest cas seran propietat del centre, segons ha explicat avui la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Els portàtils, doncs, deixaran de ser dels alumnes i passaran a ser de les escoles. L'objectiu de la reforma és recuperar els llibres de text i fer-los compatibles amb les noves tecnologies.

Els centres que actualment segueixen el model 1x1 el podran mantenir si així ho demanen -i de fet, Rigau preveu que seran la majoria- però s'intentarà que de forma progressiva vagin fent el canvi l'EduCAT 2.0, que el proper curs abastarà ja més centres tant de Secundària com de Primària. La implantació del nou model compta amb un pressupost de 42 milions d'euros finançats a mitges per la Generalitat i el ministeri d'Educació.

L'EduCAT 2.0 preveu dotar 850 escoles de Primària amb 960 pissarres digitals i 13.500 ordinadors per al proper curs 2011-2012. A més, el pressupost preveu els 31.000 ordinadors que farien falta si els 387 centres que avui tenen l'1x1 decideixen mantenir-lo. Aquells que no ho facin, passarien a incorporar-se a l'EduCAT 2.0 de forma que els pares deixarien de pagar la meitat del preu dels ordinador i aquests passarien a ser de titularitat del centre, que en tindria un per a cada dos alumnes.

A més es preveu dotar els instituts de Secundària amb 1.700 pissarres digitals, que arribarien el proper curs a un total de 574 centres, passant de la mitjana actual de 5,4 pissarres digitals per centre a 8,3 en el cas dels instituts. El pla de digitalització del nou Govern abastaria en total 1.424 centres educatius de Primària i Secundària el proper curs 2011-2011, aproximadament un 30% del total de centres públics a Catalunya.

stats