Societat 07/06/2011

El Govern prepara un pla perquè immigrants residents a Catalunya tornin a treballar al seu país d'origen

La iniciativa contempla que empreses catalanes instal·lades a l'estranger acullin aquests empleats

Acn
2 min

BarcelonaEl Govern té previst impulsar durant aquesta legislatura un projecte per tal que immigrants que resideixen a Catalunya tornin al seu país d'origen a treballar. La iniciativa pretén que empreses catalanes que tinguin establiments als països dels estrangers puguin acollir aquests treballadors, així com també que alguns negocis es plantegin la possibilitat d'instal·lar-se a aquests països. El col·lectiu destinatari són persones estrangeres amb qualificació mitjana, residents a Catalunya i procedents d'entorns socioeconòmics desafavorits. Així ho ha explicat el director general per a la Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, durant una compareixença a la Comissió de Benestar del Parlament. El projecte implicarà a la Generalitat, les empreses catalanes "que tinguin o vulguin tenir establiments als països d'origen", els immigrants, les entitats representatives d'aquest col·lectiu i entitats de professionals. El Govern defensa que aquest projecte, que s'inclouria al Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012, es pretén desenvolupar amb mitjans interns de l'administració, per la qual cosa "no ha de comportar cap increment pressupostari".

La idea és reorientar els plans de retorn, fins ara pensats més per a col·lectius en risc d'exclusió i dirigir aquest nou projecte a un perfil de persona emprenedora que pot fer de pont entre empreses d'aquí i el seu país d'origen per "contribuir a l'economia productiva" del mateix, segons ha dit Bosch.

A banda d'aquest anunci, Bosch també ha avançat que el Govern posposarà la posada en marxa de l'Agència de Migracions, que la Llei d'acollida recull que havia d'entrar en funcionament els sis mesos posteriors a l'entrada en vigor de la norma. Tot i això, Bosch ha dit que això no és possible però ha assegurat que l'objectiu és que la norma es pugui posar en marxa al llarg de la legislatura.

Bosch ha anunciat que l'1 de juliol la Generalitat començarà "per primera vegada" a emetre els informes d'integració dels immigrants per als certificats d'arrelament després que el nou Reglament d'estrangeria li atorgui aquestes noves competències.

stats