SOCIETAT
Societat 28/07/2012

El Govern veu l'increment dels peatges com un fet que agreuja el tracte "injust" de l'Estat cap a Catalunya

El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, critica que la mesura posi en perill el manteniment de les bonificacions de la Generalitat

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha criticat l'increment dels peatges de les autopistes AP-7, AP-2 i la C-33 a Mollet del Vallès i l'ha qualificat de fet que "agreuja el tracte injust" que Catalunya rep del govern espanyol.

"No només patim una manca d'inversió i un retard en infraestructures escandalós sinó que ara apugen els peatges amb nocturnitat posant en risc el manteniment de les bonificacions de les concessions de la Generalitat", ha reblat Calvet en declaracions a l'ACN.

Cada any es generen 330 milions d'euros en impostos a les autopistes catalanes i "no en retorna ni un". "Així no es fomenta la competitivitat de l'economia catalana", ha dit. El Govern veu la mesura com una "conseqüència" de la derogació del reial decret 6/99, que donava cobertura econòmica a les gratuïtats de les concessions i bonificacions -B-30 i rondes de Girona i Tarragona, que eren gratuïtes. "Amb la derogació, alguna cosa havia de passar i és l'increment de les tarifes als peatges, pendents de saber encara el retorn econòmic per part del govern espanyol per mantenir o no les nostres bonificacions", ha insistit Calvet.

Ha afegit que situacions com aquestes donen "més arguments" als 'novull pagar'. Segons Calvet, amb la cobertura del real decret i les bonificacions quedava l'estructura de mobilitat de les vies d'alta capacitat "ben lligada" però la derogació del reial decret i l'increment de les tarifes fa que aquesta situació sigui cada vegada "més difícil" d'encaixar.

El Govern respon així a l'increment d'un 7,5% a partir de les dotze de la nit d'aquest diumenge dels peatges de les autopistes AP-7, AP-2 i la C-33, a Mollet del Vallès. El govern espanyol ho va comunicar aquest divendres a la tarda a la concessionària Abertis, segons van confirmat a l'ACN fonts de la companyia.

A partir d'aquest setembre, se li haurà d'aplicar l'augment corresponent de l'IVA, un 3% més. El motiu de l'augment de les tarifes és que l'Estat deixarà de transferir el 7% dels beneficis que venia abonant des de l'any 2000.

stats