El Govern ordena el tancament de l'abocador de Vacamorta

La Generalitat no indemnitzarà la gestora perquè es clausura complint les sentències que declaren l'activitat il·legal

El Govern ha ordenat el tancament de l'abocador de Vacamorta. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat el decret que suspèn l'entrada de més residus. L'empresa encara disposa d'un temps de marge per informar els seus clients de la fi de l'activitat. Fins al dia d'avui, ja s'hi han abocat fins a 2,2 milions de tones de residus. L'abocador se seguirà gestionant de portes endins fins que els tribunals resolguin si s'han de traslladar les deixalles i com s'ha de restaurar l'entorn.

D'aquesta manera, la Generalitat dóna compliment a les sentències del TSJC i del Suprem que declaren il·legal l'activitat. A més, ha anunciat que no indemnitzarà la gestora de l'abocador perquè la clausura es fa complint les sentències del TSJC i el Suprem. "Si l'operador no ho considera així, té la via judicial per recórrer-ho", ha assegurat Santi Vila, en referència a l'anunci fet per Recuperació de Pedreres SL plantejant-se demanar danys i perjudicis. Vila, però, ja ha deixat clar que el Govern es mantindrà ferm, perquè la decisió de prohibir l'entrada de més deixalles "s'empara" amb les resolucions judicials.

L'escrit no fixa cap termini perquè la resolució es faci efectiva. "Això dependrà de la velocitat amb què l'operador comuniqui als seus clients que ja no poden portar-hi més residus", ha dit Santi Vila. De fet, ja ha avançat que el tancament ha de ser qüestió de "ben pocs dies". Per garantir que Vacamorta tanca portes, l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Direcció General de Qualitat Ambiental faran les inspeccions i controls necessaris.

A més de notificar la resolució a l'empresa, la maquinària administrativa per tancar Vacamorta també farà altres passes. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) donarà de baixa les fitxes d'acceptació de residus i, gradualment, notificarà a les empreses que abocaven a Vacamorta que ja no els poden dur a l'abocador.

Segellar o traslladar

Amb la resolució d'aquest divendres, però, les sentències només es compleixen en part. I és que tant el TSJC com el Suprem també obliguen a deixar el paratge de Vacamorta tal com es trobava abans que s'hi aboquessin tones i tones de residus. Una decisió que la Generalitat no comparteix.

Per això el Departament ha interposat un recurs de reposició contra aquest punt, demanant que després de la clausura Vacamorta es restauri, però mantenint els residus al subsòl. El Govern s'oposa a traslladar totes les deixalles "per evitar els efectes negatius sobre la salut i el medi" que això podria comportar (perquè els residus generen lixiviats i biogàs).

En aquest sentit, Territori i Sostenibilitat recorda que, actualment, les deixalles "es troben confinades en una vas impermeabilitzat totalment controlat pel que fa a la qualitat de les aigües subterrànies i a l'anàlisi de les emissions atmosfèriques". Per això, el conseller ha tornat a reiterar quina serà l'opció del Govern.

"Imaginin-se, fins i tot des del punt de vista ambiental, les dificultats i l'esforç que caldria fer per moure tones i tones de residus i portar-les a algun altre abocador", ha dit. Vila ja ha avançat que, per poder rebre tot el volum de deixalles que acumula Vacamorta, caldria fer el trasllat a un altre dipòsit situat "a més de 250 quilòmetres".

"Un criteri de prudència ens obliga a discutir si allò més prudent és segellar i, per tant, restaurar l'abocador existent", ha dit Vila, en referència al recurs de reposició. El conseller també ha dit que, en paral·lel, s'està estudiant si el trasllat seria viable, però que la "predisposició no és moure residus".

La postura del conseller, però, xoca de ple amb un informe encarregat per l'Ajuntament de Cruïlles (Baix Empordà) i la plataforma opositora a l'abocador (la PAAC). L'estudi conclou que buidar de residus l'abocador de Vacamorta és l'opció "més adequada i viable", perquè les deixalles "no estan ben confinades", es filtren al subsòl i es dispersen per l'exterior del recinte "contaminant sòl, aigua i atmosfera". Un cop més, com ja ha passat amb la història de l'abocador, serà la justícia qui haurà de dirimir entre segellar o traslladar els residus de Vacamorta.