TRIBUNALS

El Govern busca preservar les parelles de fet i el Codi Civil català

El Codi Civil català i el registre de les parelles de fet és el terreny de joc en què es jugarà la nova batalla judicial entre l’Estat i el Govern.

El Codi Civil català i el registre de les parelles de fet és el terreny de joc en què es jugarà la nova batalla judicial entre l’Estat i el Govern. La disputa arriba després que l’alt tribunal decidís eliminar, el mes de març del 2014, les diferències entre comunitats autònomes en el cobrament de les pensions de viduïtat.

La sentència suposava l’ampliació del temps necessari per accedir a drets que s’adquireixen a través de la parella de fet, un termini que va passar dels dos als cinc anys, i introduïa a més l’obligació d’estar inscrit en un registre durant dos anys, a més de demostrar la convivència.

La resposta catalana a aquesta modificació, anunciada dimarts, serà la creació d’un nou registre de parelles de fet, però mantenint els dos anys i ampliant els drets a la concessió de la targeta de familiar comunitari. La intenció última és “blindar” el Codi Civil català, un dels més avançats d’Europa i que es va iniciar fa més de 500 anys, segons va destacar el departament de Justícia. No és un moviment menor, perquè aquella sentència del TC va ser la primera que es feia sobre un aspecte que es considerava “competència exclusiva” de la Generalitat.

El registre estarà operatiu a partir del gener del 2016 i, en un principi, caldrà la inscripció presencial a les oficines del departament a Barcelona, tot i que la intenció és estendre-ho a tot el territori. Apuntar-se serà voluntari, perquè el registre com a parella de fet es pot seguir fent al notari o en els ajuntaments que tenen registre propi.

Justícia reconeix que la seva reforma podria no ser respectada perquè, a la pràctica, l’Estat pot ignorar el criteri de la Generalitat i pagar només les pensions de viduïtat que compleixin els seus criteris. “Estem dins d’una dinàmica de xoc de trens general, però nosaltres no afluixarem”, van assegurar fonts del departament.

Més continguts de