SOCIETAT
Societat 26/04/2012

El Govern vol retallar en un 43% les subvencions que reben les entitats que lluiten contra la sida

El Comitè 1r de Desembre assegura que "un 60% de les entitats haurà de tancar" i que les infeccions augmentaran. El 9 de maig es manifestarà davant del Parlament

Arnau Nadeu
2 min

Barcelona"Està prevista una retallada espectacular dels programes de VIH a Catalunya". Així de contundent s'ha mostrat Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària d'ONG Sida de Catalunya, durant la roda de premsa que s'ha fet avui al Col·legi de Periodistes per denunciar les retallades del Govern en matèria de subvencions del Departament de Salut. Segons ha pogut saber el comitè, l'import de les subvencions que reben aquestes entitats i que s'ha de fer públic el mes vinent serà enguany de 956.413 euros, una xifra que suposa una reducció del 43% respecte el 2010. A causa de la retallada, "un 60% de les entitats haurà de tancar i el descens de l'activitat de prevenció farà augmentar el nombre de noves infeccions", ha assegurat Pineda.

A Catalunya hi ha 27.934 persones que viuen amb el VIH i el comitè, que va néixer l'any 1998 i que actualment està format per 25 entitats, és un dels organismes principals que atenen les persones que pateixen la malaltia i que treballen per prevenir les infeccions. Una feina que, segons la seva presidenta, serà "inviable" amb la retallada de les subvencions que reben aquestes entitats. "Nosaltres arribem on no pot arribar el sistema sanitari", ha afirmat Pineda. "La nostra tasca no es pot substituir per la integració a una xarxa sanitària pública sobresaturada i afectada també per les retallades", ha afegit. La plataforma, a banda de l'atenció social i psicològica, treballa per prevenir les infeccions mitjançant l'educació sexual a les escoles i el repartiment de preservatius i xeringues.

"Si els programes de prevenció desapareixen, augmentarà el nombre de noves infeccions per VIH", ha advertit Pineda. Segons el comitè, és molt més econòmic invertir en la prevenció de la malaltia que no pas tractar-la posteriorment als hospitals. És per això que, en opinió de Pineda, el Govern, a més de demostrar "una nul·la sensibilitat amb els col·lectius més vulnerables", s'equivoca amb la retallada que vol dur a terme. La presidenta ha explicat que la plataforma ja ha reduït un 15% les seves despeses prescindint d'alguns serveis i escurçant els horaris d'atenció "tot i no ser la culpable de la situació".

Manifestacions cada 15 dies

Davant d'aquest "atac als drets humans per part de l'executiu d'Artur Mas", en paraules de Pineda, el Comitè 1r de Desembre es manifestarà el proper 9 de maig davant del Parlament de Catalunya i així cada 15 dies "fins que el Govern rectifiqui". "Volem recordar al president Mas que ell és el màxim responsable de les polítiques de prevenció i atenció del VIH", ha explicat la presidenta de la plataforma. És per això que, de manera quinzenal, "se li recordarà, cada cop que entri al Parlament, que no pot mirar cap a una altra banda i que ha d'afrontar la situació".

stats