El Govern obre expedients sancionadors a dues residències gestionades per Eulen a Barcelona

Els familiars denuncien incompliment de mesures i que els avis arribaven deshidratats als hospitals

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha informat aquest dijous que ha obert expedients sancionadors a dues residències de gent gran de Barcelona, la residència Mossèn Vidal i Aunós i la Bertran i Oriola, totes dues públiques i gestionades per Eulen, després d'haver-hi detectat "irregularitats" en la gestió i en l'atenció als usuaris durant l'emergència sanitària. A la Vidal i Aunós s'han denunciat dos casos de maltractament físic, l'últim al març, i s'hi afegeixen les violacions a una resident que van comportar dues detencions, també durant el mes de març. Els familiars dels pacients de les dues residències asseguren que no s'han complert les mesures sanitàries durant l'estat d'alarma, que s'ha privat alguns avis d'arribar als hospitals i que quan ho han fet molt sovint estaven deshidratats. 

Segons el comunicat emès pel Govern, les sancions a què s'enfronta ara l'empresa poden anar des d'una multa econòmica fins a la suspensió de la prestació del servei. Es tracta de dues residències que actualment ja estan intervingudes per la Generalitat i que es mantindran així durant les pròximes setmanes. Familiars de les dues residències, tanmateix, demanen que l'empresa Eulen sigui retirada de la gestió que ara exerceixen sota la supervisió de la Generalitat, dels centres d'atenció primària (CAP) i de les fundacions Vella Terra, en el cas de la Mossèn Vidal, i de les Germanetes Hospitalàries, en el de la Bertran i Oriola. 

Els familiars de la residència Mossèn Vidal volen Eulen fora de la gestió: "La intervenció pública és una farsa"

Les denúncies per males praxis en els dos centres, tant abans com durant la pandèmia, són múltiples. El 16 de març dos cuidadors de la residència Mossèn Vidal Aunós de Sants van ser detinguts per maltractaments i violacions a una interna. Dos mesos després, amb 21 morts per covid-19 i 75 infectats (el 90% dels residents), el 12 de maig la Generalitat va intervenir-la, però els familiars han denunciat que "la intervenció de la Generalitat és una farsa", en paraules d'Alba Català, una de les familiars, ja que la multinacional continua sent qui gestiona el centre malgrat la supervisió pública. Van escriure una carta a la Generalitat signada per 75 familiars.

A més dels maltractaments de l'any passat i l'actual, els familiars denuncien que l'aïllament es va fer de manera totalment errònia, fins al punt de "diagnosticar infecció d'orina sense comprovar-ho i posar tots els pacients junts de manera que es podien contagiar" ja en plena pandèmia, explica la Cristina Pérez, filla d'una de les dones que va ser agredides dins la residència i que, a més, va morir per covid-19. 

La deshidratació a l'arribar a l'hospital, que denuncia Paco Rodríguez en relació al seu pare, és també una de les queixes entre els familiars de la residència Bertran Oriola de la Barceloneta. El Xavi, que va perdre la seva mare, assegura que, a més d'arribar deshidratada, tenia una úlcera de nivell tres al sacre. La Cati, que va perdre el seu pare però encara té la mare en aquest centre, assegura que no es feien servir mascaretes ni mesures fins ben entrat el mes d'abril, com podia veure a les videotrucades. "Encara no ens han dit quanta gent ha mort", lamenten tots dos familiars.