Educació
Societat 25/06/2013

La Generalitat garantirà els estudis amb fons propis si s'exigeix un 6,5 per tenir accés a una beca

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, diu que si s'aplica el decret de l'Estat en els termes actuals afectarà a 10.000 estudiants catalans

Acn
2 min

MadridEl govern de la Generalitat diu que si finalment s'acaba aplicant l'augment de la nota necessària per poder accedir a una beca universitària per part de l'executiu espanyol, que preveu situar-la al 6'5, la Generalitat garantirà amb recursos propis que aquests estudiants poden accedir als estudis.

En declaracions després de la reunió que ha mantingut a Madrid amb el ministre Wert i els responsables del ram de tots els territoris, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha afirmat que darrere la proposta del govern espanyol l'únic que s'hi amaga és la voluntat de l'executiu de Rajoy de rebaixar considerablement les transferències per a beques que fa a les comunitats autònomes. "El que estem vivint no és un debat de model" que busca "una reducció del pressupost de beques".

El Govern considera "un error" plantejar el 6,5 de nota "per accedir a la universitat". "Des de Catalunya estem d'acord que amb diner públic s'exigeixi un rendiment", ha dit, però cal garantir "la igualtat d'oportunitats per a tots els estudiants". Segons Castellà, si s'apliqués aquest criteri a Catalunya hi hauria fins a 10.000 estudiants que no podrien accedir a la carrera per motius econòmics.

Per aquest motiu a la reunió d'aquest dimarts Castellà ha reclamat que el ministeri "mantingui" pressupost de beques que s'ha liquidat aquest any. "Si es vol tenir un debat de model el podem tenir, però no sobre una proposta que només és camuflatge per reduir pressupost".

El Govern garantirà l'accés

En tot cas, ha apuntat que malgrat aquesta - deslleialtat- s'aplicaria el punt de l'acord amb ERC respecte a beques i es garantiria "que cap estudiant quedi fora per motius econòmics". Segons Castellà, aquesta qüestió ha estat objecte de contactes entre CiU i ERC en les últimes setmanes i en els pròxims dies s'anunciaria un acord per "concentrar els nostres esforços en beques d'equitat en les rendes més baixes". Caldria concretar el mecanisme i tot plegat resta a l'espera de quina serà la decisió final del Ministeri.

stats