Societat 02/09/2017

Els docents rebran formació per detectar alumnes radicalitzats

Ensenyament facilitarà material per abordar els atemptats de Barcelona i Cambrils a les aules

Maria Ortega
3 min
Pel benestar  d’alumnes i docents  MESTRES que són  referents

BarcelonaEl curs escolar 2017-18 començarà el 12 de setembre sacsejat per l'impacte dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost, tal com va reconèixer ahir la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí. El departament ja treballa en la revisió del protocol de detecció de casos de radicalització islamista –en marxa des del curs passat–, i un dels canvis que s'aplicarà de manera més immediata és que la formació que ja han rebut els equips directius del conjunt d'escoles públiques i concertades s'estendrà a tots els docents. L'objectiu: millorar els sistemes d'alerta de conductes de risc. Aquesta formació, que es recull al protocol que el departament va implantar el curs passat juntament amb els Mossos d'Esquadra, s'enfoca ara a tots els professors i mestres d'instituts i escoles que ho demanin.

D'altra banda, i tenint en compte el clima enrarit amb què pot començar el curs –sobretot en municipis especialment afectats pels atemptats, com Ripoll–, el departament també està aplegant material per ajudar els docents a tractar el tema dels atemptats a l'aula i fomentar valors com el respecte i la convivència.

Segons Ponsatí, l'escola va viure en "primera línia" aquests atacs i no en pot restar aliena. L'abordatge dels fets serà un dels aspectes que es tractaran a la junta general de directors que es farà la setmana que ve, així com poder disposar, com més aviat millor, de material especialment elaborat perquè els alumnes dels diferents cursos puguin abordar el terrorisme i obrir el debat i la reflexió que es consideri necessària. El protocol ja inclou propostes perquè els docents puguin plantejar preguntes als alumnes per saber si realment comprenen què és un atemptat i per què s'ha produït i, també, perquè de manera relacionada es verbalitzin les emocions vinculades a aquests fets.

Sense assignatura d'islam

Ensenyament va rebre l'any passat un miler de peticions de famílies que volien rebre formació sobre religió islàmica com a matèria curricular. Una petició que, de moment, no s'ha atès i que ara s'estudiarà. "És un tema complex i delicat", va resumir la consellera. Va emfatitzar, però, la "tasca ingent" que fan les escoles en matèria d'integració social. Les famílies que han fet aquesta petició a Ensenyament es reparteixen de manera "dispersa" pel país i no reben, per ara, el suport de cap associació.

Tot i que el protocol d'actuació per detectar casos de radicalització que ara es porta a revisió es va començar a aplicar fa poc més de vuit mesos, el sotrac dels atemptats ha obligat, segons Ensenyament, a revisar-lo de forma immediata. "Aquests fets dramàtics han sacsejat la nostra comunitat educativa", va reconèixer ahir la consellera en la tradicional roda de premsa de començament del curs escolar, que té lloc precisament el dia que els docents tornen a la feina després de les vacances.

Més enllà de l'impacte causat pels atemptats, el curs començarà amb més alumnes que l'any passat. En total n'hi haurà 1.562.780, uns 2.700 més que el curs anterior. La pujada és especialment notòria a les aules d'educació secundària obligatòria (ESO), que aquest curs tindran 18.319 alumnes més. Hi haurà, també, 5.514 docents més –un augment del 7,1%–, una xifra que s'acosta a la de l'època anterior a les retallades. La majoria d'alumnes s'han inscrit en centres públics tant en els ensenyaments obligatoris (66,1%) com els postobligatoris (76,6%).

Ponsatí va elogiar el model educatiu català i va exemplificar-ne els resultats en aspectes com la disminució del nombre d'alumnes repetidors a quart d'ESO, que el curs passat es va situar, per primer cop, per sota del 5%. "Tenim clar que la repetició no és una bona mesura", va remarcar la consellera, que va insistir que fer repetir un alumne és un "factor determinant" per a l'abandonament escolar. L'abandonament prematur dels estudis se situa ara en el 18%. L'objectiu que la conselleria es marca per a l'any que ve és que el percentatge baixi fins al 15%.

Mòduls prefabricats, a la baixa

Tot i que hi ha 11 nous centres que començaran el curs en barracons, el nombre total de mòduls prefabricats passa dels 1.010 de l'any passat als 1.017 d'ara perquè la línia, segons el departament, és anar reduint aquestes instal·lacions provisionals. Aquest curs obriran la porta 15 nous centres i dos que funcionaven en barracons ja es traslladaran a l'emplaçament definitiu.

Curs sobre el dol per al professorat de Ripoll

¿Com explicar als alumnes els atemptats de Barcelona i Cambrils, i com evitar els conflictes de caràcter racista a les aules? Aquestes són dues de les preguntes que la conselleria d'Ensenyament intentarà resoldre durant la formació que impartirà a tots els professors de primària i secundària de Ripoll per evitar que els atacs provoquin un augment dels casos de racisme i discriminació religiosa als centres educatius, informa Maria Garcia. Així, dilluns rebran assessorament per afrontar situacions de dol i dimarts treballaran la diversitat religiosa. "És important que no es doni una visió particular del que ha passat, sinó una de consensuada per la comunitat educativa", va destacar el delegat d'ensenyament a Girona, Josep Polanco.

stats