AJUDA AL DESENVOLUPAMENT
Societat 29/06/2012

El Govern tanca la meitat de delegacions de Cooperació

El Govern continua el pla d'ajustaments i ara ha tancat la meitat de delegacions de Cooperació, un àmbit molt afectat per les retallades. La paradoxa és que intenta vendre material a ONGs a qui deu diners.

Albert Balanzà
2 min
Dos cooperants, ahir tancats a l'Agència Catalana de Cooperació, abans de passar la nit en protesta pels impagaments.

BARCELONA."La nostra entitat s'ha vist en la necessitat de reduir el nombre de seus i delegacions que teníem a l'estranger per motius de contenció pressupostària. Aquest fet ha comportat el tancament logístic de la nostra oficina i requereix la venda del vehicle corporatiu de què la nostra representant disposava per al desenvolupament de les seves tasques laborals". Així comença una carta que l'àrea de contractació i règim intern de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat està remetent aquests dies a les ONG que treballen a l'estranger.

La missiva posa de manifest dues coses: el tancament de delegacions del Govern, que s'està duent a terme des de principis d'any com a resultat dels ajustaments pressupostaris de l'executiu d'Artur Mas, i la venda de material sobrant, curiosament a entitats amb les quals el Govern manté actualment un pols per l'endarreriment en el cobrament de subvencions de programes pluriennals.

El director de l'Agència Catalana de Cooperació, Carles Llorens, ha explicat que el tancament de delegacions, que estan integrades en les oficines tècniques de la cooperació espanyola, suposa "un estalvi considerable", tot i que ha obligat a prescindir de la meitat de la xarxa, quatre de les vuit seus. Segons aquest pla d'ajustament, la cooperació que depèn de la Generalitat ha tancat portes al Marroc, Guatemala, Bolívia i l'Equador, i es manté només al Senegal, Moçambic, Nicaragua i Colòmbia. "El representant de Nicaragua s'encarregarà també de Guatemala i de tota l'Amèrica Central, i el de Colòmbia assumirà les tasques de Bolívia, l'Equador i la resta de Sud-amèrica", apunta Llorens. A l'Àfrica no hi ha tants canvis, però el Marroc s'atendrà des de Barcelona.

Deu mil euros per un cotxe

Aquesta reestructuració està molt avançada en el camp de la titularitat de les delegacions, però els serrells finals de venda i repartiment del material s'està allargant perquè el Govern no vol deixar perdre alguns dels béns materials que ha adquirit en els últims anys i que ara es veu obligat a traspassar per treure'n un mínim rendiment. La carta de l'Agència Catalana de Cooperació no pot ser més clara: "Li manifesto que la nostra entitat té verdader interès a procedir en la venda del vehicle, ja que ara ens resulta innecessari i el seu manteniment ens suposa una despesa. Tenint en compte aquest fet, pretenem vendre'l per la quantitat de 10.000 euros més les despeses administratives i fiscals que es puguin derivar de la venda, de manera que ens permeti amortitzar mínimament la inversió que vam realitzar, i tot i que el valor de mercat del vehicle sigui superior". El vehicle és un Mitsubishi Nativa del 2010.

La Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament (FCONGD), que està immersa en un procés de coordinació amb les entitats per la pau i els drets humans que també han patit les retallades, està informada d'aquests intents de venda de material, però els contactes s'han limitat a cartes particulars entre el Govern i les ONG que hi ha a cada zona.

stats